Питате се дали сте способна да оглавите екип, с който да работите? Мислите си дали имате необходимите дадености и качества да вдъхновявате, окуражавате и помагате на другите, така че работата да върви! Това са въпросите, на които е редно да си отговорите, за да разберете истинската Ви същност.

Началото

Щом си задавате този въпрос, това е знак, че носите духа на водача. Всеки един от нас е редно да е наясно със своето призвание. Какво искаме? Семейство или Кариера? Може би и двете! Възможно ли е? Труден избор, който правим в наше име.

Качествата

Дрехата не прави професионалистът. Силата е тази, която го прави лидер. Поемайки високопоставен пост, той е длъжен да се отърси от очакването "всички да го харесват". Сдържат, той трябва да поддържа равновесие в отношенията си със своя екип, така че да бъде уважаван... и (поне) малко симпатичен. Да, лидерът е професионален родител, който знае да се доверява на своите "деца" - дори, някои от тях да са по-възрастни от него.

Въпросителните знаци

Способна ли съм да делегирам задачи на другите?

Съумявам ли да вдъхновявам хората около мен?

Умея ли да се дистанцирам, разграничавайки личните въпроси от професионалните?

Мога ли да бъда строга?

Готова ли съм да взимам решения, които (сигурно) няма да допадат на всички?

Мога ли да представям изборите си, така че всички да ме разбират правилно?

Смея ли да изказвам мнението си без притеснения?

Всички или никой?

Истината е, че не всеки е роден лидер. Има хора, които (просто) не искат да поемат тази отговорност. За щастие, разликите поддържат баланса на живота - професионален или не. Оглавяването на екип е сериозна отговорност. Човек трябва да бъде готов да поема удари, които не всеки може да понесе. Ангажирайки се да бъде "глава на екип", той и/или тя е редно да се въоръжи с търпение, твърдост, постоянство и разбиране. Лидерът трябва да бъде готов да поема отговорността и последствията от работата на своите колеги.