Всяка сутрин ставате в 6:00 ч., медитирате, планирате деня си, оправяте домакинството, тръгвате за работа, бързате, първа пристигате в офиса... Спокойствие! Колегите още не са дошли на работа. Часът е 8:00. А вие сте на фронта. Денят, изпълнен с 1001 ангажименти започва. Краят не му се вижда, но това за вас няма значение... за сега!

Водени от силното си желание да бъдем първи, някои от нас са склонни да се самозабравят в името на успеха. Тогава поемаме риска от т.нар. професионално изчерпване, защото каквото и да си говорим личните и професионални задължения са сериозни работи. Професиите "глава на семейство" и "изряден кадър" са тежки. Короните им са големи. Затова сме длъжни на себе си да бъдем предпазливи. Този въпрос засяга всички работещи жени. Актуална тема, която се отнася предимно за тези от нас, приближаващи се до христовата възраст.

Нека бъдем живи и здрави на 30+

Възвърнете желанието си за живот. Той не се свежда, единствено и само, до планиране, организация и спазени срокове. Да, има ситуации, на които нямаме влас. Никаква! Затова не бъдем снисходителни и приемем нещата такива, каквито са - естествени.

Реорганизация на програмата

Работата никога не свършва. От един ангажимент минаваме на друг. Щом отметнем едно нещо от списъка си със задачи, нови три се прибавят. Такъв е ритъма на активните жени. Това не означава, че всичко трябва да бъде осъществено в едно денонощие. Колкото и да ни се иска, това е (не)възможно. Смъртни сме. Супер-жените са мит, сътворен от популярните комикси. Дори да се реалност, то те са по своему уникални с индивидуалните си качества и умения.

Това не е идеал! Похвална черта е да бъдем изрядни във всяко едно начинание, но колкото повече задълбочаваме и се вглеждаме в детайлите, толкова повече избягваме да съзираме "голямата картина" - тази, която ни сочи правилната посока. Дори тези от нас с вроден перфекционизъм трябва да се огледат по-добре около себе си и осъзнаят, че има и други, заобикалящи ги елементи, които заслужават тяхното внимание.

Кажете "не" на работохолизма. Установяването на правилни навици минимизира риска от професионално изчерпване. След като напуснете офиса и се приберете у дома, продължавате ли да работите? Да! Стига, престанете. Ако мислите, че този начин на живот ще Ви осигури заслуженото повишение - много се лъжете. Поменете, по-важна от вас няма. Същността Ви не се свежда до 17-те часа в денонощието, които посвещавате на работата.

Освободете се от сковаващите чувства, мисли и разбирания. "Трябва", "Длъжна съм да...", "Редно е..." и т.н. Когато се оставим тези мисли да завладеят съзнанието ни, тогава се оставяме в ръцете на изпепеляващата отговорност "Аз за всички, никой за мен". Натиснете спирачките, преди да ускорите отново - спортувайте, разхождайте се сред природата, освобождавайте съзнанието си, за да можете да избистрите възгледите си.

И не на последно място - задайте си въпроса: "Заслужава ли си?" Направете го, преди да стигнете фаталните 33... килограма и не паднете 3 метра под земята. Ще Ви разкрием една тайна - отговорът е "не". Не си заслужава, ако всичко, което правите е за сметка на живота и личното Ви щастие.

Следва да ви разкрием "защо" жените са сравнително по-застрашени от професионално изчерпване. Скоро на woman.bg.