Натуралните козметични продукти не винаги успяват да покрият критерийте ви за перфектна поддръжка и визия на косата.

Но в един момент идва въпрос кое е по-малкото зло, което можете да преглътнете – липса на професионален завършек на прическата, но здрава и не-натровена коса и скалп или перфектна стилизация, мигновен блясък и мекота за сметка на множество пропити в тялото ви токсични вещества?

Нашият избор винаги е бил някъде по средата. Нито харесваме напълно натуралните продукти, за които плащаме прекалено висока цена за минимално количество, нито пък ще се примирим с отровния състав на повечето конвенционални продукти за коса.

Ако и вие не залитате по нито една от гореизброените крайности, то ви съветваме да пазарувате и използвате козметика информирано и внимателно. Ето кои съставки е добре да НЕ присъстват в продуктите ви за коса. С други може и да се направят компромиси.



Isopropyl Alcohol

Използва се в продукти, предназначени за укротяване на стърчаща коса, гелове, лакове за коса, както и в продукти за обем. Това е силно изсушаващо химично съединение, което може с времето да увреди и направи косата ви много крехка и чуплива, изсмуквайки всички естествени мазнини от косъма и скалпа.

Propylene Glycol

Това определено е една от най-опасните съставки в продуктите за коса. Представлява безцветна и безмирисна течност, произвидна на природния газ. Широко се използва както в козметиката, така и в много други препарати, които ползваме у дома. Известно е обаче, че предизвиква алергии, обриви и даже екземи. Ако на някой етикет прочетете Пропилен гликол или Полипропилен гликол, то бъдете сигурни, че този продукт е базиран на синтетични съставки.

Sodium Lauryl Sulfate

Евтин химикал, който най-често намира приложение в производството на шампоани заради дълбоко почистващите си и пянообразуващи свойства. Те са производни на петролните продукти, но в псевдо-натуралната козметика се представят като продукти на кокосото масло. Нежеланите реакции, които може да произходят, най-често са обриви, прекомерна сухота, пърхот, ето защо хората с чувствителна кожа трябва да бъдат много внимателни при избора на козметика.

Polyethylene Glycol (PEG)

Смес от продукти от нефтохимическа преработка, използват се в почистването на машини и печки за готвене – въобще всякакви мазни повърхности. Могат да предизвикат обриви и екземи.

Coal Tar – оцветители от сажди

Ако страдате от пърхут, имате астма или много чувствителна кожа по принцип, избягвайте шампоани с оцветителни сажди в състава.

Diethanolamine, Momoethnanolamine и Triethanolamine (DEA, MEA, TEA)

Приложението им в козметичните продукти обикновено се свързва с това да направят консистенцията им подобна на емулсия и да могат да правят пяна. Те обаче могат да причинят алергични реакции, очни раздразнения и прекомерна сухота на кожата и косата. Тези химикали са амини и при влизането си в контакт с нитрати могат да способстват за формирането на рако - причиняващи нитрозамини. Токасични са ако бъдат поемани от тялото в продължение на дълъг период от време.

Methyl, Propyl, Butyl и Ethyl Paraben

Това са група химикали с качествата на консерванти. Те пречат на развитието на микроорганизми и удължават срока на годност на козметиката. Със същия успех обаче могат да предизвикат кожни раздразнения и обриви. Чрез кожата те могат да се абсорбират от организма. В тялото те съществуват като във вид подобен на хормона естроген и имат способността да разрушат ендокринната система, предизвиквайки рак на гърдата, както и рак на женските репродуктивни органи.