Автор
Антония Михайлова

Глаукома - тихият убиец на зрението

6-ти март е Световен ден на борбата с глаукомата. Заболяване, към което много от нас подхождат с пренебрежение, без да си дават сметка колко сериозни могат да бъдат последствията от него. Тъжният факт е, че половината от заболелите не знаят за болестта си, а плашещата тендеция показва все по-голям спад във възрастовия й праг. Ето защо специалистите препоръчват всеки човек да си прави профилактични прегледи при специалист-офталмолог най-късно след навършването на 35 години.

Най-важното, което трябва да знаем, е, че веднъж настъпила глаукомата не подлежи на лечение. С определени превантивни мерки обаче можем да предотвратим най-страшното последствие от нея – слепотата.

Рискови фактори

Наследствена обремененост – наследствеността е сред основните рискови фактори, влияещи върху развитието на глаукома. Според статистиката наследствената обремененост с това заболяване крие 6% вероятност то да се прояви.

Диабет - според изследванията хората с диабет са три до шест пъти по-предразположени към развитие на глаукома (и по-точно към откритоъгълната ѝ форма).

Полова принадлежност - статистиката доказва още, че много по-често от глаукома заболяват жените в сравнение с мъжете.

Далекогледството - хората с далекогледство също са податливи на това заболяване. Затова при установяването на това очно заболяване е задължително да се предприемат мерки и по превенцията на глаукома.

Хипертония - според проучванията пряка причинноследствена връзка между глаукомата и високото кръвно налягане няма, но в комбинация двете могат да доведат до утежняване на прогнозата.

Още причини, които могат да допринесат за развитие на глаукома са: алергии, продължителна робота при лошо осветление, преумора на очите, проблеми със синусите, ниска кръвна захар, атериосклероза, нараняване на окото, тумор, повишена токсичност при вредни хранителни навици, продължителен стрес.

Симптомите, които не бива да пренебрегваме

Ако установите наличието на някой от тук изброените признаци, незабавно запишете час при очния специалист:

- чести главоболия
- постоянна болка в междувеждието и бузите
- появата на ореоли около обекти или цветни пръстени през тъмната част на денонощието
- бърза умора
- трудно адаптиране към светлината
- постепенно влошаване на зрението

Лечение и профилактика

С капки, с лазерно лечение и с операции за глаукома слепотата е предотвратима. При най-честата форма на глаукома няма оплаквания. Ако се установи с профилактичен преглед навреме, може много да се помогне. Обикновено това се отнася за хората над 50-годишна възраст и тези, които имат наследствена обремененост. Те трябва да си правят преглед веднъж в годината за глаукома. Измерване на вътреочното налягане не е достатъчен. Специализираният преглед включва допълнително изследване, което се поема от Здравната каса.

Не забравяйте, че колкото по-рано след установяване на заболавянето предприемете необходимите мерки за неговото предотвратяване, толкова по-голяма е вероятността за неговото лечение. Съществуват и някои храни, които могат да окажат благотворно въздействие и да бъдат ефективни при контролиране на състоянието и при запазване на зрението: копър, черна боровинка, спанак, гинко билоба и др.

Не забравяйте, слепотата е предотвратима, стига да вземете необходимите предпазни мерки навреме!