Автор
Woman.bg

Гладна планета: Вижте какво хапват хората по света

Преди време ви показахме проекта на италианските фотографи Габриеле Галимберти и Едуардо Делил, наречен "Огледала и прозорци".

Двамата бяха надникнали през прозорците на различни дами от всевъзможни държави, за да ни покажат какви са разликите в начина им на живот.

Днес попаднахме на още един подобен проект, който предизвика интереса ни. Той е дело на Петер Менцел и Фейт Д'Алуисио и се нарича „Гладната планета”. Фотокнигата към него излиза през 2007 г., но в последния месец тя придоби широка популярност в Интернет.

Двамата са посетили 24 различни държави и общо 30 семейства, за да ги заснемат в домовете им заедно с храната, която са купили за една седмица. На всеки фотос Петер и Фейт са запечатали цялата храна, която семейството консумира за седем дни, освен това е посочена и цената на покупките.

Проектът дава доста широка информация за анали на хранителните навици на хората, участвали във фотокнигата. По това какво те консумират може да се съди за здравето, икономиката и начина им на живот. Шокиращата разлика в стойността на продуктите показва ясно разделението между страните от третия свят и развитите държави.

Кратък анализ на фотосите показва и друга интересна информация: по-малко заможните семейства консумират повече питателна храна, отколкото тези, които в действителност могат да си позволят изобилие от продукти.

Както вероятно вече можете да се досетите, икономически стабилните семейства от Запада се хранят с повече преработени храни, като пресните продукти представляват само малка част от тяхната храна за една седмица.