Входната врата е онази част от жилището, която отделя дома ни от външния свят. Затова във фън шуй тя се нарича "устата на чи".

Ето защо е от особена важност да се погрижите тя да привлича позитивна енергия (чи) и да филтрира лошата енергия, идваща отвън.

- Окачете вятърни чанове от външната страна на входната врата – те са популярен инструмент за балансиране на енергиите.



- Никога не окачвайте на входа мъртви или сухи растения – те блокират позитивната енергия.



- Антрето трябва да бъде гостоприемно – боята не бива да е олющена, а при възможност близо до вратата трябва да има ваза с цветя. Не блокирайте входа на своя дом с излишни предмети – връхни дрехи, обувки, колела или чанти. След влизане в жилището трябва да събуете обувките си, като е добра идея да ги съхранявате в специално обособен гардероб. Това ще помогне на енергиите, които са извън и вътре в дома, да стоят отделно една от друга.



- Пространството около входната врата трябва да е изрядно, без излишни предмети. Дърветата, обувките, играчките, чантите и прочее ще попречат на чи да навлезе във Вашия дом.

- Ако входната Ви врата сочи директно към вътрешността на дома, чак до задната врата, блокирайте потока с голямо растение или мебел. В противен случай енергията чи може да премине директно през дома и да излезе от него.



- Уверете се, че входната врата се отваря лесно и напълно – това ще осигури на дома преминаващ безпрепятствено поток от чи.



- Монтирайте до входната си врата ярко осветление, като поставите осветителни тела от двете страни на вратата. Това ще увеличи позитивната ян енергия.

- Уверете се, че пощенската Ви кутия е в добро състояние – тя е символ на контакта Ви с външния свят. Същото важи и за звънеца на вратата.



- Стена, разположена близо до входната врата, спира хармоничното движение на чи из дома – за да поправите този проблем, окачете върху стената голямо огледало.

- Боядисайте входната врата в ярък цвят, различен от тези вътре в дома си – най-подходящо за целта според философията на фън шуй е червеното.

- Избягвайте да поставяте в антрето агресивни картини или остри предмети.