Автор
Woman.bg

Франка Созани, главен редактор на сп. VOGUE Italy, е мъртва

Винаги ще помним дългите й руси коси, също толкова известни, колкото правото каре на Ана Уинтур - главната редакторка на италианското издание на сп. VOGUE си отиде от този свят броени дни преди Коледа.

С висши образования по литература и философия, родената в Манту (Италия) Франка започва своята модна кариера като асистент в детската версия на сп. VOGUE Italy, след това участва в лансирането на емблематичното Lei, а малко по-късно заема позицията на главен редактор през 1988 г.

Созани е сред онези гранд дами на съвременния fashion, които задвижиха феномена на супермоделите през 90-те години на миналия век. Редом със своите колеги фотографи, като Стивън Мейзъл, тя и нейните медийни партньори правеха стилни чудеса с всеки следващ месец. Франка е тази, която посмя да издаде брой, посветен изцяло на чернокожите жени - The Black Issue.

Отговорна и осъзната, Созани основава и нова рубрика, озаглавена VOGUE Curvy, прецедент в историята на бранда. Тази същата е отдадена на тези от нас със закръглени форми.

От друга страна, талантливата италианка бе участник и в изграждането на модната програма "Who is on next?", чиято цел е да промотира млади дизайнери. И не на последно място, Франка бе и част от ООН, участвайки в борбата срещу СПИН.

Преди броени дни, в началото на месец декември, тя получи и приз по време на официалната церемония по връчване на награди "Swarovski Award for Positive Change" за цялостната й кариера. За съжаление на 22 декември тя си отиде.

Ще ни липсва, но творчеството й ще пребъдва завинаги.