Автор
Woman.bg

Фото тест: Начинът, по който държите волана и характерът ви

Начинът, по който шофьорът държи волана, издава особеностите на неговата психика. Така поне твърдят италианските учени, провели съответните изследвания.

Ще ви представим седем илюстрации със седем възможни положения на ръцете на волана по време на шофиране. Към всяка картинка има коментар от психолог и инструктор по кормуване.

Четете още: Как да държите волана правилно

1. ПСИХОЛОГ: Така си държат ръцете практични, уверени в себе си, предпазливи хора, които знаят какво да правят и имат нужните умения.

ИНСТРУКТОР: Ако шофьорът се е уморил, това е позиция за почивка. Но воланът не бива да служи за опора на ръцете. В този случай шофьорът не е готов веднага да реагира на промените в пътната обстановка.

Четете още: Тест: Цветът на колата – вашата визитка

2.ПСИХОЛОГ: Това разположение на ръцете е типично за шофьори, на които им липсва увереност, боязливи, нерешителни хора, които не умеят да контролират добре стреса.

ИНСТРУКТОР: Това е катастрофа. Такова положение на ръцете свежда до минимум възможността за осъществяване на маневри и увеличава риска от възникване на ПТП.

Четете още: Жени зад волана - митове и факти

3.ПСИХОЛОГ: Така шофират властни и упорити хора, не твърде доброжелателни към околните.

ИНСТРУКТОР: Подобно положение на ръцете може да доведе до загуба на концентрация. Освен това така дланите закриват видимостта напред. Като цяло тази позиция е много опасна.



4.ПСИХОЛОГ: Веднага се забелязва, че шофьорът е внимателен и последователен, но склонен към песимизъм и подозрителност.

ИНСТРУКТОР: Средата на волана не е опора. Подобно положение на ръцете уморява мускулите и намалява възможността за управление на колата.



5.ПСИХОЛОГ: Този захват е типичен за опитни, винаги внимателни и енергични хора, които обичат да шофират.

ИНСТРУКТОР: Воланът трябва да се държи с двете ръце, но един внимателен и правилно действащ шофьор най-вероятно ще успее да реагира на критична ситуация и от тази позиция.



6.ПСИХОЛОГ: Положението на ръцете показва, че човекът е разумен и точен, но при това доброжелателен и много снизходителен.

ИНСТРУКТОР: Още една твърде свободна поза, която явно цели да впечатли пътниците, а не да направи шофирането по-безопасно. Не е препоръчителна.



7. ПСИХОЛОГ: Така шофират организирани хора, които контролират собствената си сигурност и не се излагат на рискове.

ИНСТРУКТОР: Това положение на ръцете е почти правилно. Само не забравяйте, че воланът трябва да се държи уверено, но не и да се стиска твърде силно.

ADAM&EVA ви питат: А как държите волана вие?