В продължение на години философите са търсили тайната на щастливия живот. Професор Тод Кашдан е убеден, че я открил. Съставената от него „формулата на щастието” включва шест фактора:

1. Живей в настоящия момент (М)
Оценявай звуците, ароматите и гледките, които приемаш за даденост всеки ден. Напомняй си да правиш това във всеки един момент.

Четете още: 17 прости неща, които ще подобрят живота ви

2. Бъди любознателен (C)
Изследвай непознатото, загадъчното, сложното и неясните аспекти от света – всеки ден.

3. Прави нещо, което обичаш (L)
Ако има нещо, което поставя рамките на едни добре изживян живот, това е присъствието на дейности, които са важни за нас и ни вдъхновяват – имаме нужда да правим това поне по два пъти дневно – веднъж на работа, веднъж в свободното време.

4. Мисли първо за другите (T)
Направи комплимент, извърши добро дело, изслушвай. Това не се разбира от само себе си – днес много хора вярват, че трябва да обичаш първо себе си, преди да можеш да обичаш другите. Науката обаче смята, че това е погрешно. Ако правите по нещо за някого пет пъти дневно, ще усетите колко приятно се чувства човек, когато може да помогне и зарадва някой друг.

5. Подхранвай взаимоотношенията си (N)
Отделяй време на своя партньор, на приятел или близък поне два пъти на ден. Учените са открили, че всеки от най-щастливите хора на планетата има поне една близка и значима връзка с важен за него човек.

Четете още: 8 навика на щастливите хора

6. Грижи се за тялото си (B)
Не става дума да броите всяка калория или да правите продължителни серии лицеви опори всеки ден. Да се грижиш за тялото си значи просто да се храниш здравословно поне три пъти на ден и да отделяш по 30 минути дневно за упражнения.

„Формулата на щастливия живот” според проф. Кашдан изглежда така:

Да се чувстваш добре = (Mx16 + Cx1 + Lx2) + (Tx5 + Nx2 + Bx33).

„Няма една единствена тайна на щастливия живот, но когато човек положи грижа за тези шест съставки, в правилните дози, той е поел верния път към щастието,” смята ученият. „Всяка от тези съставки изисква малко работа. Но трябва да се знае, че тези усилия ще бъдат възнаградени по възможно най-добрия начин.”

Източник: obekti.bg