Какво може да е по-скучно от подреждането вкъщи? И откъде да намерим сили и време да свършим всичките домакински задачи?

Цяла седмица ги отлагаме „за утре“, а после идва уикендът... и изобщо не ни се иска да чистим! Познато ли ви е това чувство? Нека победим хаоса (и себе си) с помощта на системата Flylady.

Честно казано малцина успяват да си планират времето правилно и функционално. При това много хора обичат да безделничат... На всеки му се случва вместо да се заеме с нещо полезно да си лежи на дивана с интересна книга цял ден или просто да се мотае. Ако и на вас ви се случва да се оплаквате, че не ви стига време за всичко, замислете се дали знаете колко време е нужно за отделните ви задачи. Включете секундомера... Резултатът меко казано ще ви изненада.

Flylady – ключови моменти

Четете още: Ето как: Поставка за бижута от бамбукова подложка

Системата за оптимално въртене на домакинството е измислена от американката Марла Сили през 1999 г.. Flylady се превежда като „летяща лейди“. Същността на системата може да се сведе до два основни момента – домакинството трябва да ни носи радост и да отнема малко време.

Дали това е напразна мечта? Не, реалност е! Навлизането в системата започва не от пълненето на кофата с вода, а от привеждането на самата себе си в приятен вид. Този малък, но много важен момент не бива да се пренебрегва – подходете към чистенето като към празник. Трябва да сте облечени така, че всеки един момент да можете да отворите вратата и да посрещнете... ако не мъжа на мечтите ви, то поне неочаквани гости. Лек грим, практична прическа, удобни и красиви дрехи. Старото долнище от анцуг и избелялата тениска категорично не са подходящи. Следващият и може би най-революционен момент в системата Flylady са обувките с връзки. Те са важни поради няколко причини. Първо – свалят се по-трудно, а с обувки едва ли ще можете да се излегнете на дивана. Второ – с обувки ще ви е по-удобно да се движите из къщи.

Първи стъпки

Четете още: Бял интериор: да или не?

Да започнем от добрите новини – системата Flylady няма да похаби уикенда ви. През почивните дни „летящите дами“ си почиват и се забавляват. Домакинските задължения са само за работните дни от седмицата. Как става това? Нека ви разкажем за още два незаменими аксесоара на Flylady – таймер и секундомер.

Разделете жилището си на зони. Посвещавайте всяка една седмица от месеца на почистването на една зона. Например (условно разделение): първа зона (първа седмица от месеца) – антре, баня, тоалетна; втора зона (втора седмица от месеца) – кухня; трета зона (трета седмица от месеца) – дневна/хол; четвърта зона (четвърта седмица от месеца) – спалня. Можете да разделите жилището си не на четири зони, а на пет. Най-важното е да прекарвате в чистене и подреждане само 15 минути на ден. Това прави 75 минути седмично за всяка зона. За да следите времето, навийте си таймер за 15 минути. Важно е да работите строго по таймер. Щом чуете сигнала, завършете по някакъв логичен начин работата и се отдайте на почивка. Ще се изненадате колко много неща можете да направите. При чистене на антрето например ще успеете да подредите и забършете обувките, да приберете излишните в кутии, да подредите и сгънете шаловете и шапките, да отделите някои неща за пране, да изхвърлите натрупалите се касови бележки, да забършете огледалото... Сигнал, времето е изтекло. Това е за днес. Утре отново ще работите по първата зона. Ще приберете излишните дрехи в гардероба, като предварително я почистите с четка... Таймерът още не е звъннал? Тогава тичайте в банята – изхвърлете старите кремове, подредете шишенцата на рафта, сменете кърпите с чисти, забършете пода и огледалото... Времето изтича. Стига за днес. И продължавате така следващите три дни. Основният принцип е да работите строго по таймер. Ако просто не разполагате с 15 минути, навийте си аларма за 5 минути. Един от лозунгите на Flylady е „Всеки разполага с 5 минути“. Не се приемат оправдания!



Строго по часовник

Нали ви казахме, че освен таймер ще ви трябва и секундомер? Той е нужен, за да разберете колко време ви отнема една или друга задача. Но в никакъв случай не си правете рекорди за скорост! Включете секундомера и започнете да работите в нормално за вас темпо. Когато приключите с дадена задача, изключете секундомера и вижте колко време ви е отнела. Това е много интересен и невероятно прост прийом. Очакват ви редица изненади – забърсването на прах от компютърното бюро отнема само 10 минути (които ни се струват като три часа), гладенето на комплект чаршафи - 15 минути (а не половин ден, както сте си мислили). Повярвайте (или проверете), че прегледът на лентата новини във Facebook ви отнема много повече време.

Строго по ноти

Следваща графа в системата е съставянето на списъци. Има хора, които обичат списъците и хора, които ги мразят. Ако спадате към втората категория, сигурно ви се струва, че и без списъци и графици помните отлично всичко. Ако обаче се огледате критично назад, ще разберете, че сте си спомнили за много малко неща и сте свършили още по-малко. Вземете си красив тефтер, в който да записвате дори и най-малките дреболии: „Да сменя батерията на часовника“, „Да си погледна графика“, „Да купя вестник за мама“, „Да проверя за билети за театър“... Отделно нещо са списъците за пазаруване. В суматохата в супермаркета лесно можете да забравите да купите нещо важно, макар и дребно. Списъците ще ви помогнат да видите нагледно реалния мащаб на предстоящите задачи и събития. Най-важното е да не забравяте да внесете в списъка задачата „Да съставя списък“. И не можете да си представите какво удоволствие е да зачерквате свършените неща! Заслужава си да си съставяте списъци дори и само заради това.

Работа в критичните точки

Във всяко едно жилище има отделни места, които сякаш се замърсяват или разхвърлят по-бързо. Те разбира се изискват особено внимание. По системата Flylady трябва да миете фаянса в банята всеки ден. Без чист и блестящ фаянс тя никога няма да изглежда спретната. Нещо повече – дори ако кухнята или банята в момента не са в идеално състояние, идеално измитата мивка ще създаде впечатлението, че помещението е чисто и подредено. Такава е магията на мивката.

Още нещо за мивките, а по-точно за съдовете. Имаме добри новини за вас – можете да не миете чиниите. Но само до момента, когато броят им не надхвърли три единици. Тоест ако след закуска останат чаша, чиния и вилица – смело можете да ги оставите за следобедното миене. Ако обаче към колекцията се присъедини например още една чиния, нямате избор – трябва да ги измиете. Пак напомняме, че системата Flylady цели да ви улесни живота, а не да го направи по-труден. Четири съда се мият средно за три минути, а разпределянето и миенето на натрупал се куп съдове отнема 30 минути.



Системата ще ви помогне не само да поддържате жилището си в идеална чистота и да изпълните задачите си. Ще можете да разпределите времето си така, че да ви стигне за всичко, с което обичате да се занимавате. Например могат да ви останат свободни минути за учене на чужд език – по 20 минути на ден. Това прави 2 часа и 20 минути седмично. Сигурно ще се запитате какво толкова може да направи човек за 20 минути? Например чуе една песен, да извади непознатите думи и да намери превода им в речника. За да ги научи на другия ден. Можете за 20 минути да научите едно граматично правило, а на следващия ден да пробвате да направите упражнения за него. Със системата Flylady постепенно ще се простите с чувството, че времето изтича между пръстите ви, просто защото не знаете как да го оползотворите.