Автор
Woman.bg

Физиологични причини да не можем да отслабнем

За отслабването са важни следните аспекти:

* Тренировки. За изгарянето на мазнини физическите упражнения са задължително.
* Хранене. Правилното хранене е основата на стройната фигура.
* Нагласа. Психологичните проблеми често ни пречат да направим телата си красиви.
* Среда. Мнозина подценяват влиянието на околните. Хората покрай вас ви влияят. Не го забравяйте.

Но какво да правите, ако спазвате диета, правите упражнение, получавате подкрепата на хората около вас и сте с позитивна нагласа, а въпреки това не отслабвате? Може би ще трябва да потърсите причините по-дълбоко. Проблемът може да е физиологичен.

Обърнете внимание на четири аспекта:

* насищане с кислород;
* ниво на кръвната захар;
* отделяне и разграждане на адреналина;
* храносмилателна система.

Нека бъдем честни – в 85 % от случаите хората, които спазват диети и спортуват, отслабват. Някои по-бързо, други по-бавно. Но 15 % правят всичко необходимо, без да свалят килограми. Защо става така? Представете си човешкото тяло като градина. Слънцето и водата са тренировките и здравословното хранене. Ако обаче разсадите са попаднали в болна почва, няма да получите плодове. Нека видим какви проблеми може да има „почвата“, а тоест нашата физиология.

Първа пречка за отслабване – недостатъчно насищане с кислород

Клетките в тялото ни използват основно два типа гориво – кислород и глюкоза. Ако доставката на едно от двете е нарушена, стотици милиони клетки ще работят неправилно. Човешките клетки произвеждат АТФ – аденозинтрифосфат. Той е основен енергиен ресурс за организма и позволява на всяка клетка да изпълнява функциите си. Без него правилното протичане на функциите на клетъчно ниво ще е невъзможно. Всъщност понижаването на синтез на АТФ е един от признаците на остаряването.

За произвеждане на АТФ са нужни много хранителни вещества. Един от най-важните компоненти е кислородът. Ако клетките ви не получават достатъчно кислород, нищо във вашето тяло няма да работи изправно, включително и механизмът за изгаряне на мазнини. В традиционната медицина понижаването на способността за пренасяне на кислород до клетките често се нарича анемия. Това състояние е свързано с количествена и/или качествена неспособност на червените кръвни телца да транспортират кислорода до тъканите и органите.

Ако подозирате, че имате такъв проблем, консултирайте се с лекар. Кръвните изследвания ще покажат в какво състояние е вашата система за насищане на тялото с кислород. Ако имате проблем, лекарят ще ви назначи лечение.

Четете още: Естествената диета

Втора пречка за отслабване – проблеми с кръвната захар

Балансът на кръвната захар е в центъра на вниманието във всички научно признати диети. И това не е случайно – нарушените нива на кръвната захар могат да станат причина за редица здравословни проблеми, включително и затлъстяване. Когато кръвната захар не е в нормата, това може да се дължи на следните неща:

* Резистентност към инсулин – пронично повишена кръвна захар;
* Хипогликемия – резки промени в нивото на кръвната захар, ту повишаване, ту понижаване.

Нека ги разгледаме едно по едно:

Резистентност към инсулин

Когато човек страда от резистентност към инсулин, глюкозата не прониква ефективно в клетките. Тя остава да циркулира в общия цикъл и не се трупа в клетките. В резултат на това организмът произвежда повече инсулин, за да неутрализира глюкозата в кръвта, което води до нарушения в метаболизма.

Хипогликемия

При хора с хипогликемия се наблюдават периоди на ниско ниво на кръвната захар. В такива моменти тялото често произвежда адреналин, за да вдигне нивото на кръвната захар. Стига се до рязко повишаване на нивата на глюкоза и инсулин.

По-долу ще видите някои симптоми, свързани с тези два типа дисбаланс:

Хипогликемия - Резистентност към инсулин
По-добро самочувствие след ядене - Чувство за умора след ядене
Влечение към сладкото преди ядене - Влечение към сладкото след ядене
Възможни трудности с поддържане на съня - Възможни трудности със заспиването

Тези проблеми се диагностицират с помощта на кръвни изследвания. При последвалата консултация с лекар ще можете да уточните и други подробности.

Трета пречка при отслабване – отделяне и разграждане на адреналина

Надбъбречната жлеза е първият защитник на организма срещу стреса. Когато надбъбречните жлези са активни, те произвеждат редица хормони, които помагат на организма да преодолее нервното си състояние. Един от тези хормони е кортизолът.

Основната му функция е да повишава нивото на кръвната захар, за да имат вашите мускули и органи достатъчно гориво за преодоляване на стреса. Проблеми възникват, когато стресът става хроничен.

Хроничното повишено ниво на кортизол покачва нивото на кръвната захар, при което се повишава и нивото на инсулина. Това ще ви попречи да изгорите излишните килограми, дори ако спазвате стриктно диетата си и спортувате.

В съвременния живот има много фактори за поява на хроничен стрес – психическо/емоционално натоварване, хранителни алергии, инфекции (паразитни и бактериални), прекомерно физическо натоварване... Организмът може да възприема като стресов фактор почти всичко.

Най-ефективният начин за оценка на дейността на надбъбречните жлези е анализът на слюнка. В различни часове от деня се взимат четири проби слюнка, по които се изследва нивото на кортизола и ДХЕА (дехидроепиандростерон).

Четвърта пречка за отслабване – храносмилателна система

Нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт е решаващ фактор за общото здравословно състояние и самочувствието. Ако искате да отслабнете, трябва да сте сигурни, че червата ви са здрави.

Как можем да разберем, че имаме проблеми с храносмилателната система? Обърнете внимание на следните симптоми:

* газове;
* подуване на корема;
* киселини след ядене;
* тежест в корема след ядене;
* наличие на неусвоени парченца храна в изпражненията;
* запек;
* диария;
* парене в стомаха;
* неприятен дъх;
* гадене.

Проблемите с храносмилането могат да обезсмислят всичките ви усилия да отслабнете.

Заключение

Каквото и да пишат диетолозите, проблемите с отслабването могат да са предизвикани от друго, а не от диетата или недостатъчната физическа активност. Физиологията играе важна роля. Ако подозирате, че нещо не е наред с тялото ви, не се измъчвайте със съмнения. Идете на лекар и си направете изследвания. Колкото по-добре работи организмът ви, толкова по-здрави ще бъдете, а в следствие на това ще можете да стегнете фигурата си с диети и упражнения.

Четете още: От цигарите НЕ се отслабва