Автор
Woman.bg

Физическата активност на детето зависи от примера на майката

Ново британско изследване сочи, че колкото по-голяма е физическата активност на майката, толкова по-активно физически ще е детето й.

В проучването участвали 500 майки и 4-годишните им деца, съобщава Би Би Си.

Учени от университетите в Кембридж и Саутхемптън използвали монитори за сърдечния ритъм, за да изследват нивата на физическа активност за 7-дневен период. Заключенията на учените са, че децата "не са активни по природа". Затова родителите играят важна роля за развиване на здравословните навици в ранна възраст.

Четете още: Хайди демонстрира перфектна фигура на 40 години!

В рамките на изследването 554 деца на 4-годишна възраст и майките им носили една седмица монитори за сърдечен ритъм и акселерометри. Според съавторката на изследването Катрин Хескет получените данни показват директна позитивна връзка между физическата активност на децата и тази на майките им. "Колкото по-активна е майката, толкова по-активно е детето й, заяви Хескет. Може със сигурност да се каже, че активността на едните върви ръка за ръка с тази на другите."

Четете още: Как да повлияете на пола на бебето

Учените установили, че ранните навици могат да повлияят върху детското здраве. Ако майката посвещава един час дневно на по-голямата физическа активност, детето й ще отделя 10 минути дневно за същата цел. Тези малки разлики може би изглеждат тривиални, но за едномесечен или едногодишен период са значими, отбеляза Хескет.

Сред факторите, които влияят върху нивата на активност на майката, са дали тя работи или не и дали детето й има братя или сестри.

Източник: БТА