Повечето хора, чувайки словосъчетанието „женски бодибилдинг“ трепват ужасено и си представят някакъв безполов „гардероб“ от мускули.

Преди три години обаче Международната федерация по бодибилдинг и фитнес учреди нова номинация - „Мис бикини“. Тази титла следва да докаже, че атлетичното тяло може да бъде и женствено, и красиво.

Мероприятието напомня донякъде на стандартен конкурс за красота. Тук обаче се оценява не само това, с което природата е надарила участничките, но и това, което момичетата са създали сами във фитнеса. Най-важното разбира се са хармоничните пропорции. Съдиите обаче не забравят и за грацията, плавността на движенията, усмивката, грима, костюма (обувки и специално ушит бански), маниерите и общия външен вид – красива коса, здрава кожа.

Но преди да видите снимките от конкурса, трябва да ви кажем, че момичетата не изглеждат точно така в реалния живот. Първо – преди състезание те се „сушат“ - спазват специална нисковъглехидратна диета, наблягат на кардиотренировките и намаляват обема на мазнините до минимум, за да изпъкне релефът на мускулите. И второ – покриват телата си със специален грим, който също подчертава релефа. Така съдиите могат да оценят обективно резултатите на спортистките.

Бразилско дупе

Четете още: Преяждането през уикенда проваля диетите



Един от най-известните фитнес-модели в света е бразилката Наталия Мело, победителка в състезанието „Мис бикини Олимпия 2012“. Найни снимки ще видите в който и да било спортен портал, а страницата на Мело във Фейсбук наброява почти 90 хиляди абоната. Наталия е на 28 години, висока е около 170 см. и тежи малко повече от 55 килограма.

Хубавицата твърди, че тайната на успеха й е проста – трудолюбие и дисциплина. Хората, които искат да изглеждат добре без спортуване я карат да недоумява. „Често ме поразяват с въпроса „Не искам да вдигам тежести, не обичам кардиотренировки и не искам да спазвам диета – как да вляза във форма?“ Имам готов отговор за тях - „Не ми е познат такъв метод, ако откриете такъв, кажете го и на мен!““.

Правилата на фитнес-моделите:

Четете още: 10-те най-безумни диети в историята

* Без дисциплина няма да успеете да оформите тялото на мечтите си. Всяка тренировка е една малка, но много важна стъпка по пътя към него.

* Едно от основните условия за успех е балансираното хранене с достатъчно съдържание на белтъчини, мазнини и въглехидрати, без „празни“ калории. Можете да ползвате услугите на най-добрия треньор в света, но ако ядете безразборно каквото ви падне, няма да постигнете желания резултат.

* Човешкото тяло има нужда от вода за поддържане на всички обменни процеси. Важно е да пиете достатъчно по време на тренировка, както и в продължение на целия ден. Не бива да изпитвате жажда – това е признак за обезводняване на организма.

Четете още: Как да ускорите метаболизма си