Фитбол (от англ. fitness (фитнес) и ball (топка)) е направление във фитнеса, което представлява едновременно аеробна и силова тренировка, извършвана с помощта на специална гимнастическа топка.

Големите надуваеми топки се появяват за пръв път в Швейцария, откъдето идва и името им Swiss Ball (швейцарска топка) или Fitball (фитбол).

Упражненията с тях първоначално се прилагат с терапевтична цел при деца с церебрална парализа за подпомагане на равновесните им реакции. Малко след това фитбола започва да се използва с успех в кинезитерапията при неврологични и ортопедични проблеми.

Доста по-късно швейцарската топка намира широко приложение в аеробната гимнастика, фитнеса, подготовка на спортисти и други. А много спортни клубове и рехабилитационни центрове организират курсове по изправителна гимнастика и други заболявания на опорно-двигателния апарат, използвайки много от фитбол упражненията.



В бъдеще стабилизирането на гръбначния стълб и стойката ще става все по-приоритетна задача за персоналните фитнес треньори, наред със останалите фитнес цели. Затова смятам, че фитбол упражненията ще заемат важно място в цялостния тренировъчен процес.

Регулярното посещаване на тренировки по фитбол подобрява координацията на движенията и нормализира кръвното налягане.

Фитбол помага също така за:

*редуциране на теглото и тонизиране на всички мускулни групи;
*формиране на правилна осанка и укрепване на гръбните мускули;
*снемане на напрежението и стреса;
*намаляване на болките в ставите и подобряване на тяхната подвижност.

За добри резултата има значение и топката. Нейният диаметър зависи от ръста на трениращия. Да се определи правилния размер на топката е много просто - в седнало положение краката трябва да образуват ъгъл от 90 градуса.