Вече 70 юбилейни години 24 стъпала на Лазурния бряг са в центъра на най-отразяваното събитие в магическия свят на голямото кино. Един крайбрежен булевард, наречен "Кроазет", се превръща всяка година през месец май в най-вибриращото от живот място. Един Палат събира под покрива си най-големите звезди на световното кино.

Президиран от Педро Алмодовар, открит от Моника Белучи, фестивалът в Кан 2017 е за пореден път най-обсъжданото събитие в света на киното. Голямата зала Люмиер показва тази година 19 филма от основната селекция на Тиери Фремо, за която всеки продуцент, режисьор, актьор мечтае. В 70-ото издание виждаме четири филма, подписани от американски режисьори, четири френски, два корейски и по един от Австрия, Англия, Германия, Гърция, Унгария, Япония, Швеция и Украйна. Сред тях изпъкват имената на София Копола, Франсоа Озон, Михаел Ханеке (вече носител две Златни палми), Фатих Акин, Андрей Звягинцев. Тук са поместени и два филма на "Нетфликс" (Окджа и Историята на семейство Майеровиц), които никога няма да излязат на голям екран и предизвикаха полемика с участието си в основната селекция на най-престижния кинофестивал. В зала Дебюси, с малък червен килим и само няколко крачки встрани от барикадите на големия, вече 39 години протича конкурсната програма на Особен поглед, събрала 18 филма и президирана през 2017 г. от Ума Търман. България е гордо представена с цели два филма - Уестърн и Посоки, - които се състезават рамо до рамо с новите филми на Серджо Кастелито, Матю Алмарик, Лоран Канте, Киоши Куросава и др.

В дългата си седемдесетгодишна история Кан познава много скандали. Сред тях е несъстоялото се издание по време на събитията през май 1968 г., саботирано от Жан Люк Годар, Франсоа Трюфо, Милош Форман, Клод Льолуш и др. Затова и фестивал, датиращ от 46-а празнува седемдесетата си годишнина през 2017 г. На тези събития дължим и създаването на Петнайсетдневката на режисьорите, която се явява със собствена селекция и връчва няколко награди с неконкурсен принцип, сред които и Златната карета, чийто носител тази година е Вернер Херцог. 56-ото издание на Седмицата на критиката е също със своя програма, която връчва шест награди от спонсори и телевизионни партньори.

Паралелно вървят девет филма извън конкурсната програма, прецизно селектирани, сред които се откроява Анес Варда и новият филм на Роман Полански по книгата на Делфин Дьо Виган По действителен случай, както и филмът Фантомите на Исмаил, който откри фестивала.

За професионалистите е отворен Филмовият пазар, представляващ най-голямата среща на индустрията с 12 000 участници, сред които най-големите продуценти и агенти на световното кино и 1450 прожекции на нови филми извън основните селекции.

Общо 45 000 акредитирани професионалисти, сред които над 4000 журналисти и още десетки хиляди туристи, администратори, охранители се събират около стотици филми и още повече купони. На френски "Кроазет" се римува с "празник" и няма по-подходяща рима. Булевардът на славата се превръща нощем в булеварда на купона. В частните партита на филмите, на компаниите, на пиар агенциите, на блогърите или просто на известните френски купонджии ще срещнете crème de la crème на световното кино и иконите на шоу бизнеса. Това е мястото, на което може да се натъкнете на Джесика Частейн във фоайето на хотел, да се качите в асансьора с Роман Полански, да се блъснете във Фредерик Бегбеде на дансинга. Сред звездите тази година се открояват и музикантите Уил Смит и Риана, големите актриси на френското кино Изабел Юпер, Марион Котиар, Катрин Деньов, Жюлиет Бинош, неотразимите Лив Улман, Клаудия Кардинале, Никол Кидман, Джулиан Мур, режисьори от ранга на Паоло Сорентино и Оливър Стоун… И това са само някои от имената, заснети на "семейната снимка" на юбилейното издание.

Но животът далеч не протича единствено на червения килим. Статистиката казва, че на ден само в хотел "Маджестик" се сервират над 5000 коктейла, а 3000 души на вечер се събират в Гота на Палм Бийч казино. Едни от най-посещаваните места са Вила Швепс, всяка година на различно място, тази година на покрива на Палата, или Силенсио, известно с парижкия си еквивалент с дизайн на Дейвид Линч (20-годишният юбилей на "Туин Пийкс" също бе отбелязан в Кан). Едно от най-търсените и трудно достъпни места е клубът на Албан Клере на покрива на хотел "Мариот", а пък Ники Бийч пред хотел "Карлтон" е класиран от Лондон Обзървър за "най-сексапилното място на планетата".

И сякаш това не е достатъчно, тазгодишният фестивал в Кан се радва на безоблачно небе, жарко слънце и лек бриз, който прави нюансите на синьото още по-красиви. Естетиката на мястото със своята безкрайна морска гледка, с красивите сгради, загледани в брега, с белите остри покриви на палатките, магазините, заведенията, всичко впечатлява. Несъмнено посетителите също са избрали подходящи тоалети и понякога е трудно да различиш дали някой току-що е минал по червения килим, или просто се е издокарал за парти, но външният вид на хората също допринася за цялостното усещане, че вкусът към красивото диктува правилата на фестивала. Между партитата със звездите, стридите, шампанското е достатъчно просто да се излегнеш на някой плаж или да се разходиш по "Кроазет", да усетиш глъчката, енергията, приповдигнатото настроение, за да оцениш блаженството да си част от този момент. Блаженство, което 12 дена залива цялото крайбрежие. Слънцето огрява палмите, преди да ги позлати и увековечи в голямата награда "Златна палма", която за тазгодишното юбилейно издание ще е специално украсена със 167 диаманта.

Автор: Жаклин Вагенщайн

Редакцията на Woman.bg благодари на Жаклин Вагенщайн, която присъства на фестивала в Кан, за това, че сподели с нас емоцията от преживяното чрез този прекрасен текст!