Напоследък често попадаме на, както ги нарекохме за кратко, семейни профили във Фейсбук.

В повечето случаи това са задомили се жени с деца, които променят името си на „сем. Георгиеви", например. Другият вариант е да добавите името на любимия си към вашето, например „Гергана Кирил Трендафилови“.

Подобни профили почти задължително съдържат снимки тип лексикон, тоест такива с различни цитати за живота, усмихнати снимки на семейството и пожелания за празниците към други семейства.

Решихме да ви попитаме как възприемате вие подобна проява в социалната мрежа: като истинско засвидетелстване на любовта към семейството, като пълно обезличаване, като маркиране на територия или като нещо по средата?

Събрахме мненията на хора от нашето обкръжение, които можете да видите по-долу:

"Профилът в социалната мрежа е като личната поща - това е твоето лично пространство и трябва да бъде такова. Хубаво е да обичаш и да споделяш живота си с някого, но трябва ли да бъде по този начин? Сподели време, смях, закачка, но остави малко място само и единствено за себе си, за теб и твоите приятели/ки, за това което обичаш. Представи си половинката ти да харесва футбол и да харесва различни страници във Facebook от твое име в общия ви профил. И коментарите - винаги трябва да се уточнява кой коментира - Минка или Петко сподели мнение в крайна сметка?"

Виктория, 23 г.

"Ами то е като да имате общ телефон с гаджето. Върши работа, но все трябва да уточняваш с кого се говори. И някой задава ли си въпроса какво ще стане с профила ако решите да се разделите? Ще триете всичко ли? А, бе трудна работа… Това си е нещо лично и да се знае - “Бойлерът е мой”! Искам да кажа фен съм на “Jack Daniel’s”, обожавам марката “BMW” и стискам палци на “Chelsea”. Това не допада на половинката ми и знам че ми вярвате!"

Алекс

"Мен не ме кефи, предпочитам да имам личен профил и да си поствам неща, които ми харесват и да си чатя спокойно с доста хора, които не виждам с години. Иначе познавам доста хора с общи профили, мога да кажа, че интересите са им сведени до интересите на семейството и децата. На мен лично са ми малко скучни, нищо че съм семейна.

Всеки човек трябва да бъде свободен в живота и във ФБ. хаххахааххах"

Вили, 37г.

"В такъв тип профили ясно си личи, кой оказва контрола върху личното пространство в едно семейство – в 100% от случаите това е жената. Такива жени са толкова обсебени от идеята за едно цяло, че правото на личен избор и лично пространство за всеки от партньорите е невъзможно. Вариантът за създаването на такъв профил според мен е да се покаже на определен кръг от хора (бивши гаджета, съперници, зложелатели) че „НИЕ сме най-щастливата двойка на света“ дори и зад това твърдение „най-щастливи“ картината да е съвсем друга. В повечето случаи, след като създателката на семейния профил си „начеше крастата“ и покаже на целия свят своя прекрасен семеен живот започва да става все по-пасивна при „поддържането“ на профила. Както българският народ е казал „всяко чудо за 3 дни“ :)

За мен всеки човек трябва да има лично пространство, чрез което да изразява индивидуалността си. И никой не би трябвало да нарушава това право. :)"

Ася 28г.

А вие какво мислите, момичета?