Хари Хуле не знае кога да се откаже, а това го прави блестящ полицай. Дълбае неуморно към истината и не го е грижа дали по пътя ще завлече и отдела си. Не го е грижа и за собствената му кариера. Той е откровен песимист, безнадежден романтик и винаги уцелва вярната посока, независимо колко криволичеща е пътеката. Но отдадеността към разрешаването на случая и съпътстващото я увлечение към алкохола са му коствали много - Хари е неспособен да създаде семейство, да има нормален личен живот. Затова и е загубил Ракел - голямата си любов - както и сина й Олег, приел Хари за свой баща.

След "Леопардът" Хуле отново заминава за Хонконг с вярата, че завинаги оставя сложния живот в Осло зад гърба си. Но се случва немислимото - Олег е заловен за убийството на свой приятел. Забъркал се е с наркотици и живеел с други зависими в изоставени сгради. Въпреки всичко Хари знае, че момчето е неспособно да убие и единственият начин да му помогне е да се върне в Норвегия и да вземе нещата в свои ръце. Но полицията в Осло отказва да му повярва, както и да го върне на служба, и Хуле е принуден да се впусне сам в търсене на отговори и да се сблъска с най-унищожителния наркотик, попадал някога из улиците на града. Дали Хари ще се загуби в сенките на подземния свят, където се крие истината, но и хладното лице на злото? И дали ще успее да изкупи вината си към Олег...

Животът на Ю Несбьо като съзнателен човек започва в един от най-големите футболни отбори на Норвегия. Мечтата му да стане професионален спортист обаче умира, когато на 18 години получава контузия на коленните връзки. Записва се в армията, където наваксва уроците от гимназията и успява да завърши. След това учи финанси, а в университета се запознава с няколко момчета и заедно формират бъдещата хитова група „Ди Дере”. Достигат първите места на класациите, като в един момент дори държат рекорда за най-продаван албум в норвежката история. В една година Несбьо има 180 участия по клубове и зали и в същото време успешно работи и като финансист на фондовия пазар. В един момент свръхнатовареният график му идва до гуша и през 1996 той хваща самолета за „другия край на света”, който се оказва Австралия, и избягва, за да си почине. Още във въздуха започва да се оформя първият му роман – „Човекът прилеп”, и се ражда полицейският инспектор Хари Хуле. И започва новият му луд график – награди, интервюта, срещи с читатели…

Оттогава Ю Несбьо е писал за десет случая на неспокойния инспектор Хари Хуле, има и самостоятелни романи, дори и детска поредица. Книгите му са издадени в повече от 40 страни, спечелил е вече множество награди и признания. Читателските клубове гласуват неговата „Червеношийка” за най-добрия криминален роман на Норвегия. Министър-председателят и кралят водят разговори за книгите му. Кара колело с генералния секретар на НАТО. Екранизацията на романа „Ловци на глави” печели наградата БАФТА за най-добър чуждоезичен филм. Мрачният свят на Несбьо е привлякъл интереса и на Холивуд – предстоят снимки по няколко бъдещи заглавия, говори се за участие на Леонардо ди Каприо, а сериали ще стартират по NBC и HBO.

Четейки за постиженията на Ю Несбьо, човек не таи никакво съмнение, че освен безумно талантлив, писателят е и невероятен късметлия. Днес е на 54, но от биографията му изглежда, сякаш е живял не един, а няколко живота.

Четете още: "Ловци на глави" на Ю Несбьо