Има факти, свързани със секса, за които почти никога не се замисляме.

- Според статистиките на американски експерти при секс с партньора оргазъм получават 68 % от мъжете и само 26 % от жените. При мастурбация обаче оргазъм получават 81 % от жените.

- Физически оргазмът представлява предизвикващи приятни усещания спазми на дъното на таза, мускулите на слабините и гладката мускулатура на влагалището и матката. Сексуалната възбуда и оргазмът предизвикват учестяване на сърдечния ритъм - до 180 удара в минута и повече, засилване на кръвообращението, набъбване на устните и гърдите, както и разширение на зениците. По време на оргазма матката се дръпва нагоре, а мускулите на стените на влагалището се свиват ритмично. Обикновено при жените броят на тези свивания варира от 3 до 12, като всяко едно от тях трае не повече от секунда. Със затихването на пулсациите намалява и удоволствието.

Четете още: 30 божествени усещания

- Оргазмът е процес на сериозен разход на енергия. Изразходването на калории от него е равностоен на 20-минутна разходка пеша. Ако правите секс два пъти поред по 26 минути и получите оргазъм и двата пъти, ще "изгорите" един "биг-мак" (550 килокалории). Високият разход на енергия се дължи на това, че при оргазма се активират над 500 различни мускула.

- Женският оргазъм е станал обект на глобално проучване на Durex. Най-задоволени се оказали жителките на Мексико (51 %), ЮАР (48 %) и Италия (48 %). В Русия оргазъм получават едва 37 % от жените. Най-злощастни са японките, при тях само 11 % изпитват кулминацията на сексуалното удоволствие. Докато жителките на Хонконг са поставили световен рекорд за незадоволеност - само 8 % от тях получават оргазъм по време на секс.

- Преди всичко миризмата на спермата зависи от расовата принадлежност, като е по-силна и по-рязка при мъжете от източните етноси. Оттенъците на миризмата на спермата удивително наподобява аромата на цветовете на кестена, който зависи от качеството на дървото и времето и бива ту чист и благовонен, ту силен, рязък и дори отблъскващ. Наблюденията показват, че миризмата на един и същ мъж в определени условия може да се различава. След психическа възбуда спермата има остра миризма, след физическия акт - ароматна, а след няколко акта, извършени в кратък промеждутък от време - по-прясна и неприятна.

- Половата миризма е повече изразена при жените, отколкото при мъжете. Тя се засилва под влияние на желанието, което се проявява в по-обилното отделяне на жлезите в половите органи. При някои жени в този процес участват жлезите на цялото тяло и тогава миризмата е особено привлекателна и възбуждаща.

Четете още: 5-те най-разпространени мита за романтичните запознанства

- Фазата на възбуждане е много по-дълга при жената, отколкото при мъжа. Обуславя се от проявена взаимна близост, изпълнена с много нежност и внимание, съпроводена от силно овлажняване на влагалището (при по-младите жени то е по-оскъдно и се засилва във възрастта между 30 и 40 г.) Едновременно с това настъпва набъбване на клитора, както и постепенно разширение на вътрешните две трети от влагалището с повдигане на шийката на матката. През време на фазата на възбуждането настъпва набъбване на зърната на гърдите. В края й се получава прогресиращо кръвоснабдяване на външната трета на влагалището, вoдeщо до стесняване на влагалищния вход.

- Важна роля за пълноценното изживяване на оргазма играят: семейното щастие, взаимната любов, възрастта, продължителността на брачния живот, способността за изява на нежност. Жени, които получават няколко оргазма през време на половия акт, не трябва да смятат това явление за нередно. Но едновременно с това неколкократното получаване на оргазмено изживяване по време на полов акт се cpeщa сравнително по-рядко и не е задължително за всички жени за всеки полов акт.