Дубай е най-бързо растящият град в света. В края на 60-те е представлявал няколко сгради в пустинята, а днес, само 50 по-години по-късно, е огромен град с небостъргачи и развиващ едни от най-луксозните проекти в света.

Вижте няколко интересни факта за Дубай, които може би не знаете:

Престъпността е 0%

Градът се ръководи по стриктните мюсюлмански закони. По-голямата част от населението са имигранти, които знаят, че за най-малкото провинение могат да бъдат арестувани и депортирани. Шейх Мохамед бин Рашид Ак Мактум държи на реда и сигурността. Полицията има висок бюджет и може да видите полицейски коли, които струват колкото къщи - Ferrari за 500 000 долара, Lamborghinis за 400 000 долара и дори Ashton Martin за 1.79 млн. долара.

83% от населението са имигранти

Повечето от работниците, които строят небостъргачите на Дубай са дошли от Индия, Пакистан и Бангладеш. Те са около 50% от населението. Има още 23% работещи в Дубай, дошли от други държави. Знаете ли, че: Дубай вече е част от Google Street View Класовото разделение е огромно. Много от строителните работници живеят при ужасни условия и работят за мизерни надници.

В Дубай дълговете не се толерират

В Дубай не се допуска жителите да натрупват дълг. Ако пропуснете задължения по кредитните си карти, може да ви депортират. Много новодошли работници се изкушават и живеят над възможностите си, в резултат на което, биват изпращани у дома преждевременно. Това е една от причините тук да има изоставени луксозни коли по паркингите – те най-вероятно принадлежат на чужденци, които не са успели да ги изплатят и са се върнали в родината си.

Всичко в Дубай трябва да бъде охлаждано

Ако не бяха модерните климатици, Дубай нямаше да може да се разраства сред пустинята. Температурите тук често достигат 45 градуса по Целзий. Хората в модерните офиси със стъклени фасади щяха да се изпържат, ако климатиците им не работеха нон-стоп. Строителните инженери инсталират в сградите модерни вертикални охлаждащи системи, които ползват мощни помпи и разпръскват вода за охлаждане.

Дубай е най-бързо растящият град в света

20% от всички строителни кранове в света в момента се намират в Дубай. Метрото на Дубай бе завършено през 2009 година и има 42 станции. То бе построено за шокиращите 18 месеца!

В Дубай няма стандартна адресна система

Тъй като Дубай расте с ужасна скорост, няма стандартна адресна система. Още: Какво можем да видим в Дубай (снимки) Вместо адрес, на пощенските пратки има място за карта, или за описване на инструкции като „след бялата джамия тръгнете по първата пряка в ляво. Къщата е тази със златната врата“. Чужденците, които пристигат в града, биват съветвани да носят карта, на която да покажат нагледно на таксиметровия шофьор къде искат да отидат.



Прочетете още 4 факта за Дубай, които е твръде вероятно да не сте чували - ТУК