Удобните и качествени обувки са необходими, за да се чувстваме комфортно по време на дългия ден, който често прекарваме извън дома.

През последните години българският пазар бе залят с евтини обувки, които в същото време са доста некачествени.

Оказа се, че и за тях важи старата българска поговорка, която гласи, че евтиното винаги излиза скъпо. В случая с евтините обувки, те могат да доведат до редица здравословни проблеми, чието лечение понякога излиза в пъти по-скъпо, показа проучване на БГНЕС.

Четете още: Един чифт ефектни токчета, моля!

Според дерматолога от болница "Токуда", д-р Здравка Демерджиева, некачествените обувки могат да доведат до запарване на краката, което благоприятства за появата на гъбички и бактериални инфекции.

Четете още: Направи си сама: Сладурски пантофки

Другото, което също не е без значение, е, че некачествените обувки могат да причинят и тежки контактни дерматити. "Причината се крие в това, че понякога боите, с които е оцветена кожата, както и материалите, от които са изработени обувките, са некачествени и влизат в пряк контакт с човешката кожата", обясни д-р Демерджиева и алармира, че едно от последствията е появата на сърбежи и мехури, които благоприятстват и за вторичното инфектиране на краката под формата на ерозител, което е най-тежкото усложнение.

Четете още: Крака без мазоли