Обеците тип дрънкулки може да са много пъстри, привлекателни и по джоба на много жени, но те могат да навредят трайно на здравето, предупреждават експерти от Европейската академия по дерматология и венерология, цитирани от в. "Кориере дела сера".

Учените от академията са направили експеримент с обеци, купени в една от модните столици на Европа - Лондон, и в столица на една от най-новите страни- членки на ЕС - Варшава. Те са купили около 200 обеци, както от магазини, така и от сергии по пазари. Цената на бижутата варирала от 1 до 12 евро. После специалистите ги подложили на тест за наличието на никел.

В 15 процента от купените в Лондон и в 18 процента от купените във Варшава обеци било регистрирано наличие на никел. Тези проценти при купените от магазини и от пазари обеци както в Лондон, така и във Варшава били съответно 37 и 39.

Никелът причинява алергии на кожата в зоните, които са в контакт с бижутата, в които той е наличен.

Никел може да има освен в бижута, също и в часовници, рамки на очила, диадеми и шноли за коса, клетъчни телефони, монети и др.

От 1994 г. в ЕС има законодателство за контрол на алергиите, причинени от никел, но въпреки това той присъства в бижута, продавани както в една от най-старите страни- членки на ЕС, така и в една от най-новите, припомнят учените. Те приканват жените да купуват бижута, в частност обеци, от големи бижутерски вериги, за да избегнат после вредните за здравето ефекти, пишат от actualno.com