Автор
Woman.bg

Ето защо НЕ трябва да седим с кръстосани крака

Не малко са резултатите от изследвания, които потвърждават наличието на известна връзка между разширените вени и повишеното кръвно налягане с редовното кръстосване на краката по време на седене.Това обаче не е категорично отчетено. Като цяло вредите, до които може да доведе седенето с кръстосани крака, не са малко, но няма категорични доказателства, които да потвърждават връзката между него и разширените вени например. Да видим обаче до какви други не по-малко сериозни състояния може да доведе продължителното седене с кръстосани крака.

1. Временна нервна парализа

Всички знаем какво е усещането, когато поставим крака си върху земята, след като продължително време сме го държали вдигнат на високо или поставен върху другия крак. Седенето в едно и също положение в продължение на дълго време без промяна на позата може да доведе до състояние, известно като изтръпване. Седенето в подобна позиция в продължение на часове дори може да доведе до т.нар. "временна нервна парализа". Натискът предизвика изтръпване и временна парализа на някои мускули в крака и стъпалото, в резултат на което не можете да повдигнете крака си.

2. Кръвни съсиреци

Седенето с кръстосани крака повишава риска от образуването на кръвни съсиреци – сериозно състояние с дългосрочна вреда.

3. Високо кръвно налягане

Седенето с кръстосани крака увеличава кръвното налягане, което може да предизвика дълготрайни здравословни последици. Причината за увеличаване на налягането се дължи в затрудненото кръвообращение, заради притискането на краката. Увеличава се съпротивлението на движението на кръвта и се затруднява връщането ѝ обратно към сърцето.

3. Разширени вени

Въпреки че някои специалисти отричат връзката между разширените вени и кръстосаните крака, считайки, че разширените вени се дължат на гени и бременност, повечето са категорични, че седенето с кръстосани крака допринася за появата на разширени вени.

Е, ако кръстосате краката си от време на време, за няколко минути, едва ли това ще ви навреди по някакъв начин, казват медиците. Но ако тази позиция се превърне в рутина и ваш ежедневен навик, рискувате наистина да си навлечете някой от горепосочените симптоми.