Автор
Антония Михайлова

Ето как се промениха жените през последните 100 години

Учени установиха, че обликът на съвременните жени се е променил значително в сравнение с този на предшественичките им отпреди 100 години. След поредица изследвания те достигнаха до извода, че представителките на нежния пол днес са станали по-умни, по-високи и по-дълголетни от своите прабаби.

Да вземем за пример секссимволът на 20-век – Мерилин Монро. Според съвременните представи тя би изглеждала просто едно очарователно пухкаво миньонче със своите 60 см талия, 94 см обиколка на гърди и бедра, 162 ръст и 60 кг.


Мерилин Монро

Данните сочат, че съвременната жена е пораснала на ръст с близо 15 см


Средният ръст на жените, живели преди 100 години, е бил около 155 см, а теглото им – около 55 кг. Средностатистическите параметри сега са ръст 170 см при тегло 65 кг.

Телосложение тип "пясъчен часовник" срещу тип "юношеско"

Интересното е, че телосложението на жените преди 100 години е било по-скоро тип "юношеско", като раменете са били по-широки от таза. Гърдите не са се отличавали с особена големина, а талията почти е преминавала плавно към ханша, без да има особена разлика в ширината между тях. Бедрата пък са били сравнително по-тесни от сегашните. Днес пък все по-често се срещат жени с по-женствени форми и изразено по-тънка талия. За сметка на това бедрата са по-широки. Силно изразена е и разликата между раменете и талията. Раменете са по-женствени и прибрани. За да обобщим, съвременна визия на жената отговаря на най-женствения тип - "пясъчен часовник". С две думи тя е висока, тънка, с едър бюст и широки бедра.


Скарлет Йохансон

Променила се е и биологическата възраст на половото съзряване

Ако преди 100 години биологическата възраст на половото съзряване е настъпвала между 16 и 17 години, днес праггът й драстично е спаднал. Днес на 11-12 години момичетата вече имат цикъл.

Днес жените живеят по-дълго

Изследователите се съсредоточават и върху връзката между телосложението и заболяванията. Днес хроничните заболявания се проявяват 10-15 години по-късно, отколкото преди 100 години. Според учените това се дължи и на факта, че жените днес надминават по ръст предшественичките си. Ако акселерацията продължава със същия темп, според учените средната продължителност на живота през 2030 г. ще стигне до 85 години.

Съвременните жени са и по-умни

Становището, че днес жените превъзхождат по ум и интелект дамите от миналия век дължим на обстойните и дългогодишни проучвания по въпроса, направени от проф. Джеймс Флин. Според неговите наблюдения днес жените са станали по-умни не само от предшественичките си, но и от мъжете. След проведен тест за интелигентност, направен и на двата пола, мъжете за пръв път през последните 100 години отстъпват на представителките на нежния пол. Поясняваме - само няколко десетилетия по-рано при жените резултатите са били средно с 6 пункта по-ниски от тези на мъжете. Днес жените ги изпреварват със, забележете, цели 12 пункта.


Моника Белучи