Има способности, без които човек трудно може да се приспособи към съвременния свят.

Например четенето и писането. А в днешни дни и способността да използваш компютър отдавна е нещо, което се подразбира.

Като оставим настрана тези най-основни умения, има още няколко, често подценявани, но приложими навсякъде способности.



Планиране на времето и приоритетите

Ако успехът зависи от ефективното действие, ефективното действие зависи от способността да концентрирате вниманието си там, където е най-необходимо. Това е способността да отделяте важното от маловажното - безценна способност във всички сфери на живота, особено при наличието на все повече разсейващи фактори и възможности.

Поддържане на чисто и организирано пространство

Успешните хора си имат системи, които им помагат да намират нещата, които им трябват - и могат бързо да открият информацията, която се изисква за тяхната дейност. Когато сте дезорганизирани, допълнителното време, което прекарвате в търсене на телефонен номер, имейл адрес или определена папка, ви кара да загубите концентрация. Когато това се случи, изисква време да си я възвърнете отново - именно това похарчва времето. Да поддържате организирани както мястото, където живеете, така и мястото, където работите, е от огромна важност.

Критично мислене и анализиране на информация

Живеем в информационна епоха, където всекидневно сме изложени на неспиращ и непрестанно променящ се поток от информация. Способността да оценяваме тази информация, да сортираме ценното от баналното, да анализираме неговата валидност и смисъл и да я свързваме с друга информация е безценно умение с универсална приложимост.

Логично и информирано взимане на решения

Взимането на решения е просто да знаете какво да правите на базата на наличната информация. Способността да реагирате бързо и ефективно с информацията, която имате в главата си, е съществено, за да постигнете каквото и да било.

Ефективно търсене в Google

Не е нужно да знаете всичко, а да можете бързо и безболезнено да откриете това, което ви трябва. Търсачките отварят врати към на практика безкрайно познание, въпросът е да знаете как да ги използвате ефективно.



Основни умения за управление на финансите

Факт е, че съвременното общество се движи от размяната на пари. Парите позволяват да имаме покрив над главата и храна на масата. Знанието за това как да управляваме парите си, да следим разходите и приходите, да спестяваме и инвестираме, е една от важните способности, от които се нуждаем - не само за да процъфтяваме, но и за да оцеляваме.

Ефективно общуване и преговори

Давайте на хората в живота си информацията, от която се нуждаят, вместо да очаквате да отгатнат неизвестното. Не се опитвайте да четете мислите на другите и не карайте другите да четат вашите. Повечето проблеми, малки и големи, в семейството, с приятелите или в служебните взаимоотношения, започват с проблеми в комуникацията. Говорете открито, после дайте думата на другите и им покажете, че думите им имат значение. И помнете, че компромисът и ефективните преговори са важна част от добрата комуникация.



Източник: marcandangel.com