Ето ги и тях - есенните плодове, насъбрали сила и топлина от лятното слънце.

Тъй като есента чука на вратите, biomall.bg ни припомня кои са най-полезните и пресни есенни плодове, на които да се доверим за тонус и здраве.

Ябълки

Ябълките са може би най-популярните есенни плодове. В една ябълка има средно 80 калории. Тя е много диетична, защото не съдържа никакви мазнини. Известни са повече от 7 500 култивирани вида ябълки.

Независимо какъв сорт са, всички ябълки съдържат пектин – полизахарид, който представлява ефективно баластно вещество. Пектинът намалява нивата на лошия холестерол и е много полезен при запек и стомашни проблеми. Ябълките съдържат още много витамини и минерали, които осигуряват на организма балансиран прием от необходимите му хранителни вещества.

Грозде

Гроздето е един от плодовете, който несъмнено свързваме с есента. То е много сладък плод, но пък за сметка на това калориите, които дава на организма, не са вредни. Гроздето дава на организма бърза енергия и веднага тонизира, тъй като захарите в състава му веднага преминават в кръвта. Когато го похапвате, не премахвайте семките, те са най-полезната част от този плод. Имат мощни антиоксидантни качества и подмладяват и разкрасяват кожата.

Гроздето има съдоразширяващ ефект. Богато е на витамини – C, B и A, както и на калий, калций, фосфор, желязо. Помага при високо кръвно налягане, сърдечни проблеми, артрит, подагра, бъбречни и жлъчни проблеми.

Круши

Ароматът на сочни крехки круши е знак, че есента е дошла. Освен вкусни, те са и много полезни. Богати са на фибри и не съдържат никакви мазнини. Прекрасни са за поддържане на здрав и редовен стомах. Регулират кръвната захар. Съдържат пектин, калий, цинк, фосфор, магнезий, витамини А, витамини от групата В, също С, Е.

Крушата има свойството да укрепва кръвоносните съдове. Има антибактериален и противогъбичен ефект. Крушите подобряват дейността на сърцето, бъбреците, черния дроб. Имат силен разхлабващ ефект и прочистват червата. Въпреки че са сладки на вкус, някои сортове круши съдържат по-малко захари от ябълките например. Затова те са идеална част от всеки режим или балансирано хранително меню, защото са нискокалорични, прочистват организма и го подготвят за зимата.

Сини сливи

Сливите са костилков плод, който се предлага в изобилие през късното лято и есента. И те, като крушите, са чудесни за стомаха – разхлабват, пречистват, регулират. Съдържат много антиоксиданти и имат противовъзпалителен ефект. Полезни са при анемия и общо отслабване на организма. Помагат за пречистване на черния дроб, бъбреците и жлъчката.

Сливите не съдържат мазнини, холестерол, натрий. Богати са на въглехидрати. Някои сортове са по-сладки, докато други са с кисел привкус. Обикновено ципата на сливите винаги има леко тръпчиво-кисел вкус. Съдържат пектин, витамин А, В, С, както и много калий. Те са толкова богати на калий, че една купичка сливи може да задоволи дневните нужди на организма от този минерал. Съдържат още желязо, калций, фосфор. Не пренебрегвайте и сушените сини сливи, които са невероятно полезни, а също не забравяйте, че от сините сливи можете да приготвите чудесно сладко, сироп или компот.

Мушмули

Този интересен есенен плод често е пренебрегван. Но мушмулите са изключително полезна храна и са чудесни, ако искате да разннобразите менюто си. Сезонът на мушмулите тепърва започва. Най-пресни са през септември и октомври. Много любопитно е, че мушмулата, след специални процеси на гниене, придобива мек аромат и приятен вкус. Едва тогава тя е най-добра и вкусна за консумация. Мушмулите съдържат витамин А, В, С, минералите калий, калций, магнезий, фосфор, желязо и натрий, също танин, ароматни вещества и доста пектин. Имат противовъзпалитено действие, както и кръвоспиращ ефект. Препоръчват се при дихателни заболявания, стомашни проблеми, бъбречни болки.

Прочистват черния дроб и жлъчката. Имат детоксикиращо действие и прочистват стомаха. Повишават имунната система и укрепват организма. За да запазите мушмулите по-дълго, ги съхранявайте в хладилник. Можете да приготвяте с тях различни десерти, да ги хапвате с мюсли или да приготвите сок или компот.

Смокини

Смокините са много полезни и лечебни плодове. Може би сте свикнали да ги консумирате основно сушени, но пресни те са още по-вкусни. Имат високо съдържание на полезни фибри, витамини K, B и минералите манган, фосфор, калций, желязо и магнезий. Помагат при анемия. Полезни са за стомаха, като го правят по-редовен и го пречистват. Те дават на организма енергия, грижат се за сърцето и повишават скоростта на метаболизма. Регулират нивата на кръвната захар и са полезни при диабет.

Смокините предпазват от хипертония, защото имат ниско съдържание на натрий и високо съдържание на калий. Богатото им съдържание на антиоксиданти (полифеноли) неутрализира вредните свободни радикали и предпазва от неблагоприятните ефекти на стреса. В сушено състояние смокините също са много полезни, но все пак внимавайте със сушените смокини, тъй като са доста сладки. Малките зрънца на смокините попиват и извличат насъбралите се в стомаха и червата газове. Те са чудесни и за приготвяне на маски за лице и коса.

Тиква

Тиквата е едно от любимите есенни изкушения. Придава чудесен вкус на редица ястия – както солени, така и сладки. Освен това, тиквата е чудесно здравословно допълнение към менюто ни. Съдържа витамин С, витамините В1, В2 и РР, Е, К и каротин, което личи и от наситения й цвят. Колкото по-ярък е той, толкова повече каротин има в състава на тиквата. Тя е богата също на минералите калий и фосфор, калций, магнезий, желязо, мед и кобалт.

Съдържа фибри и затова е полезна за стомаха, като същевременно има минимално калории. Богата е на пектин. Прочиства черния дроб, бъбреците, червата и стомаха. Има противовъзпалителни свойства и предпазва от простуди. Полезна е и за жлъчката. Тя е чудесна диетична храна и от нея се топят килограми. За любителите на тиквените семки ще кажем, че те също са не само вкусни, но и изключително полезни, защото съдържат много белтъчини.