За да се постигнете обем и блясък, специалистите съветват да изправяме косите си на няколко задължителни етапа.

След измиване косата трябва да се подсуши леко и да й се нанесе мус за изправяне. След това всеки кичур се навива на големи дебели ролки, с които е добре да се преседи поне половин час или докато напълно изсъхне. С помощта на сешоар и кръгла дебела четка издухайте косата кучир по кичур. Срешете внимателно и леко фиксирайте с лак за коса.

Друг начин за изправяне е, разбира се, пресата. Само че далеч не всички дами ползват пресата правилно… Почитателките на абсолютната гладкост трябва задължително да са наясно тънкостите на изправянето на коса, за да запазят гривата си здрава и красива.

Съвет: Инвестирайте в професионална преса с йонно-керамично и турмалиново покритие. Тя не само няма да навреди на косата ви, но дори ще са полезни за нея! Съставът на въпросното покритие е характерен с наличието на заредени частици, които въздействат благоприятно на косата (имат възстановяващ ефект и придават блясък). Турмалиновото покритие представлява смес от кристали, които при нагряване изхвърлят отрицателни йони. Има дори преси, които съчетават в себе си два вида покритие – мраморно и керамично.

Изправяне с преса: Измийте си косата и нанесете специален лосион с термозащита. Изсушете косата по естествен път или със сешоар с четка (ако имате много къдрава коса). Пресата трябва да се ползва само върху суха коса! Започнете изправянето от тила, разделяйки косата на тънки слоеве. За по-голямо удобство можете да ползвате шнола, с която да приберете “излишната” коса. Колкото по тънки са кичурите, които обработвате, толкова по ефективно ще е изправянето. Движението на пресата е от корените към върховете, не задържайте дълго на едно и също място, за да не изгорите косата. “Загладете” особено внимателно кичурите, които лягат отгоре върху цялата прическа. Срешете и фиксирайте с лак.

Ограничете фиксиращите средства. От допълнителните порции гел, пяна или вакса, тя или ще загуби обем, или ще изглежда мръсна.

Ако имате леко чуплива или вълниста коса, достатъчно ще е да нанесете термозащитен лосион само веднъж. Колкото е по твърд и къдрав косъмът, толкова по-често и по-обилно трябва да ползвате лосиона. В този случай го нанесете повторно след изсушаването със сешоар.

Спете върху копринена калъфка - така косата не се оплита и мачка, а прическата издържа няколко дни повече.

Можете да се възползвате и от услугите за трайно изправяне, които се предлагат във фризьорските салони. Ефектът от него трае около 5-6 месеца. Върху цялата коса се нанася фиксаторна течност, подобна на тази, която се ползва за студено къдрене. След това се поставят пластинки по всеки кичур, които да го "поддържат" прав известно време. Когато се свалят, косата е изправена.