Автор
Борислава Крендева

Утре е Еньовден - да го отпразнуваме с билков чай за тялото и притча за душата

"Преди много години в Китай момиче на име Ли-Ли се омъжило и отишло да живее със съпруга си и майка му. Много скоро младата жена открила, че изобщо не се разбира със свекърва си. Двете имали съвсем различни характери и Ли-Ли се ядосвала на навиците на възрастната жена, която освен всичко друго, непрекъснато я критикувала.

Минавали дни и седмици. Ли-Ли и свекърва й не спирали да се карат и надвикват. Ситуацията се влошавала допълнително от старата китайска традиция, според която Ли-Ли трябвало да се подчинява на свекърва си и да изпълнява всяко нейно желание. Целият този гняв и караници причинявали на мъжа в семейството голямо неудобство.

Накрая Ли-Ли, която вече едва издържала лошия нрав на свекърва си и навика й да командва, решила да предприеме нещо. Тя отишла при г-н Хуанг, продавач на билки и добър приятел на баща й. Разказала му какво се случва и го попитала дали може да й приготви отрова, за да реши проблема веднъж завинаги. Г-н Хуанг помислил малко и накрая казал:

- Добре, Ли-Ли, ще ти помогна да решиш проблема си, но трябва добре да ме чуеш и да изпълниш всичко, което ти кажа.

- Разбира се, г-н Хуанг. Ще направя каквото ми заръчате.

Той отишъл в задната стаичка и след малко се върнал с пакетче билки.

- Не можеш да използваш бързо действаща отрова за свекърва си, защото ще те заподозрат. Затова ти давам билки, които бавно ще отравят тялото й. Слагай от тези билки всеки път, когато готвиш свинско или пилешко. Но за да си сигурна, че никой няма да те заподозре, докато тя умре, трябва да си много мила с нея. Не й противоречи, изпълнявай всяко нейно желание и я глези, сякаш е кралица.

Ли-Ли била много щастлива. Тя благодарила на г-н Хуанг и забързала към къщи, за да започне да подготвя убийството на свекърва си.

Минавали седмици и месеци. Всеки ден Ли-Ли слагала на свекърва си специално приготвената за нея храна. Тя добре запомнила предупреждението на г-н Хуанг да не предизвиква подозрение, затова се стараела да не избухва и изпълнявала желанията на възрастната жена, сякаш била собствената й майка.

Изминали шест месеца и цялата къща се променила. Ли-Ли така се научила да сдържа чувствата си, че вече почти не й се случвало да се ядоса или подразни. Двете със свекърва й не се били карали повече от половин година и тя открила, че сега общуването им е много по-лесно.

Отношението на свекървата към Ли-Ли също се променило и тя я заобичала като собствена дъщеря. Казвала на всичките си роднини и приятели, че Ли-Ли е най-добрата снаха, за която човек може да мечтае. Сякаш били истински майка и дъщеря. Съпругът на Ли-Ли бил най-щастлив от тази промяна.

Един ден младата жена отишла отново при г-н Хуанг, за да го моли за помощ.

- Уважаеми г-н Хуанг, моля ви, помогнете ми да намеря противоотрова за свекърва ми! Тя изведнъж стана толкова мила с мен, обичам я като собствената си майка. Не искам да умре заради отровата, която й дадох.

Г-н Хуанг се усмихнал и поклатил глава:

- Не се тревожи, моето момиче, изобщо не съм ти давал отрова. Билките, които занесе вкъщи, бяха за подобряване на здравето й. Единствената отрова беше в сърцето и отношението ти към нея, но тя изчезна, когато ти започна да й показваш любовта си."