Представата, че италианските обувки са "елитни", се дължи най-вече на качеството, дизайна и цената им, която по правило е висока. Популярността, качеството на продукцията или стойността определят дали една марка е луксозна или не.

Повечето потребители не биха забелязали разлика между серийните модели, произведени на конвейер, и истинските италиански обувки, направени ръчно. Нека видим какво отличава елитните обувки от изделията за масовия пазар.

Долният праг на цената за чифт луксозни обувки е около 550 евро, а ръчно изработените италиански обувки струват най-малко 1000 евро. Всички италиански луксозни обувки – женски или мъжки – се произвеждат ръчно. Ще ви представим няколко марки от премиум-сегмента, за да се ориентирате по-лесно в избора си.

Silvano Lattanzi

Марката е основана през 1971 г. от Силвано Латанци, когато той е бил едва на двадесет години. Само за три години фирмата си спечелила известност сред италианския творчески елит, представяйки първата си колекция обувки със забележителни качество и дизайн. В продължение на над 40 години Силвано не е изневерил на стила си – изключително ръчна изработка, индивидуален дизайн и ненадминато качество на материалите.



Amedeo Testoni

Амедео Тестони е основал фирма за обработка на кожа още през 1929 г., но марковият му бутик е открит едва през 1978 г. Днес Амедео има 70 бутика, пръснати по целия свят. Продукцията на марката се продава и в 250 специализирани магазина за обувки, разположени в различни части на планетата.



Ballin

Фирмата е основана през 1945 г. от братята Гуидо и Джорджиано Балин, които по-късно формулират концепцията си като „обувка-бижу“. Това определение отразява доста добре подхода на тези майстор-обущари – моделите им са истински шедьоври на изискаността.



Baldan


Фирмата е открита през 1948 г. в Ривиере дел Брента. Стартира като малък семеен бизнес. Днес Балдан са в партньорски отношения със световно известни марки като Yves Saint Laurant, Ermanno Scervino, La Perla, Borbonese. Редица модели на фирмата се правят от текстил или кожи на екзотични животни и се украсяват с камъни, пера, пайети, мъниста и др.



Barrett

Поначало фирмата представлявала завод за обработка на кожа в Лондон. Основана е от Джон Ричардсън Барет през 1917 г. При пътуване в Италия Батер се спира в Парма, където решава да си купи нови обувки – английските му боти били твърде топли за италианския климат. По случайност се свързал с известен в региона си обущар, който му направил обувки по поръчка.

Така започнало плодотворното им сътрудничество. Барет инвестирал средствата си за построяването на фабрика за производство на обувки в Италия, предоставяйки за материали най-добрите кожи от завода си. Втората световна война се отразила доста зле на бизнеса, затова фирмата възстановила предишната си мощ, чак когато креативният италианец Елисио Путцолу предложил да закупи акции от предприятието през 1959 г. Фабриката отново набрала обороти и днес е сред най-уважаваните италиански марки, произвеждащи ръчно ушити обувки.

Очаквайте продължение.