Автор
Мария Николова

Едно племе, което ще преживее апокалипсиса

Чудели ли сте се някога кой би имал най-голям шанс да оцелее, ако по някакво стечение на обстоятелствата на Земята настъпи апокалипсис, бъдем нападнати от зомбита или ни сполети друга огромна беда, която ще има мащабни последствия за човечеството (сценариите от филмите и книгите са многобройни)? Отговорът е - разбира се, по-силните, по-издръжливите, може би и късметлиите. Но също и онези, чийто начин на живот след подобно събитие няма да се е променил кой знае колко много.

Може и да не ви се вярва, но в света наистина има много хора, които могат да живеят без удобствата, технологиите и излишъка на модерния свят. Да не говорим, че има хора, на които тези понятия са абсолютни чужди. Към тази група спада едно уникално по своята специфика племе, което населява тропическите гори на Еквадор. Става дума за племето Хуаорани (пр. човешки същества или хора). Познати са и под имената Уаорани и Уаодани. Те вярват, че са най-старата група в Амазония. Уникалното племе наброява между 1500 и 3000 души, като те говорят език, който не е етимологично свързан с никой друг.



До 1956 г., когато за първи път се сблъскват с външния свят, те не са имали представа, че извън тях съществува цяла една цивилизация. Дотогава са смятали, че целият свят е една гора, точно като тази, в която живеят те.

Хуаорани са невероятни ловци и добри войни. В миналото са успявали многократно да отбраняват територията си както от други племена, така и от нашественици.
Те разполагат с изключителни познания за животните, растенията и природата като цяло, което е естествен резултат от тяхната абсолютна зависимост от нея. Дори днес, 60 години след като вече имат връзка с останалия свят, те продължават да ловуват с традиционните си методи - набавят храната си, като ловуват с копия, ядат предимно маймуни и диви свини. Кабелите на лаптопа на хора, посетили уникалното племе, например за тях са нищо повече от перфектно средство за завързване на убито от тях животно.

Интересен факт за тях е, че в резултат на непрестанното катерене и бедния генетичен фонд са развили изключително плоски стъпала. Освен това някои имат шест пръста на краката, а други 6 пръста на ръцете.
Днес племето е заплашено заради разработването на нефтени залежи в близост до тях. Повечето от тях са се установили, но част продължава да води предишния си начин на живот.

Известният фотограф Пийт Оксфорд, който наскоро снима живота на уникалната група, споделя за тях: “В рамките на моя живот светът се сви изключително много, що се отнася до разнообразие на културите. Всички ние се хомогенизираме, ставаме еднакви. Това е толкова тъжно.“