Тук няма да стане дума за презервативи и хапчета, а ще разгледаме някои от по-специфичните контрацептивни методи при жените.

Чували ли сте за диафрагма, цервикална тапа, женски кондом?



Диафрагма

Диафрагмата е двоен механизъм за предпазване от бременности представлява куполообразен гумен диск с гъвкав ръб, който покрива шийката на матката така, че в нея да не може да достигне сперма.

Диафрагмата предпазва в продължение на шест часа. Не трябва и да се задържа повече от 24 часа поради риска от синдрома на токсичния шок – рядко срещана, но потенциално фатална инфекция. Симптомите на синдрома на токсичния шок включват внезапна треска, разстройство на стомаха, обрив като от слънчево изгаряне и спад в кръвното налягане.

Цервикална тапа

Тя е мека гумена чашка с объл ръб, направен по индивидуален размер от специалист така, че да прилепне плътно към шийката на матката.

Цервикалната тапа предпазва в продължение на 48 часа, независимо колко сексуални акта има през този период. По-продължителното използване не се препоръчва, отново поради риска от синдрома на токсичния шок.


Женски кондом

Женският кондом е направен от лубрикирана полиуретанова обвивка във форма, сходна на тази на мъжкия презерватив. Затвореният край, който има гъвкав пръстен, се слага във вагината, докато отвореният остава навън, частично покривайки срамните устни.

Женският, подобно на мъжкия кондом, е достъпен без рецепта и е предназначен за еднократна употреба. Не трябва да се използва в комбинация с мъжки презерватив, защото е вероятно да се разместят.

NB!!! И трите контрацептива се използват задължително съвместно със спермициди. Спермицидите са химически продукти, които действат като убиват сперматозоидите и се предлагат в няколко форми - пяна, гел, крем, фолио, свещичка или таблетка. Те се поставят във влагалището не повече от един час преди полов акт. Остават във влагалището от шест до осем часа след полов акт, след което се саморазграждат.