Смокините са известни още като "плодовете на боговете". Всъщност, в древността те наистина са били символ на изобилие и аристократичност.

Те съдържат големи количества пектин, който представлява разтворими фибри и действа като ефикасно средство за борба с холестерола. Пектинът се "придвижва" по храносмилателната система и "поглъща" излишния холестерол в стомаха.

Плодът също така е полезен и за самата храносмилателна система, тъй като спомага за предотвратяване на запека. Според някои експерти, когато се консумират смокини, се повишава количеството секрет в червата и се задържа вода в екскрементите.Имат слабителен ефект, особено ако се консумират пресни или сушени сутрин на гладно, но малките семки на плодовете са коварни за стомаха и червата, ако се прекали с тях.

Три средно големи пресни смокини съдържат 140 калории и 5.5 грама така полезните фибри. Това са повече фибри, отколкото има в 1 чаша овесени ядки или 1 филия пълнозърнест хляб. За 100 грама сушени смокини, без термична обработка ще си набавите 249 ккал, 0.93 мазнини, 162 мг калций.

Специалистите твърдят също така, че плодът помага за отстраняването на токсините от организма. Заедно с всички тези свойства, плюс антиоксидантите, които плодът съдържа, той спомага за предотвратяването на рака на дебелото черво.

Изсушените смокини са с богато съдържание на омега-3, омега-6 мастни киселини и феноли – всички "съставки", необходими за поддържане здравето на сърцето.

Проучвания сочат, че и листата на смокините са много ефективни в това отношение. Те потискат триглицеридите, които са много опасни за сърцето, намаляват образуването на плака в артериите.

Изключително полезни за жените, смокините са богат източник на калций – основна съставка за растежа и здравината на костите. Плодът съдържа и калий, който помага на организма ефективно да използва калция. Тези два минерала ускоряват зарастването на счупени кости.

Черният дроб също е облагодетелстван от смокините, тъй като те се "грижат" и за неговото здраве. Проучвания установяват, че плодът има свойства, които могат да защитят органа от увреждане и дори да помогнат за оптималното му функциониране.

В състава на смокинята влизат витамините К, B1 и B6. Тези нейни свойства я правят добро средство за борба при сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане.

Плодовете са богати на желязо и манган, което ги прави чудесни при анемия.

Независимо дали са пресни или изсушени, смокините са идеален избор за следобедна закуска или похапване по всяко време на деня, защото са едни от най-сладките плодове в света, тъй като съдържат 55% натурална захар.

Смокините са нетрайни плодове, като дори в хладилник не могат да се задържат пресни повече от ден-два.

Източник: bulevard.bg