Дюлята е витаминна бомба. Съдържа витамини А, С, Е, В1, В2, В6 и РР. Семената на дюлята съдържат фруктоза, глюкоза, калий, калций, фосфор и мед.

NB! Внимавайте със семките обаче. От семките на дюлята можете да си сварите лечебна отвара, но не трябва да ги смачквате. Съветваме ви винаги да ги махате и да избягвате консумацията им, ако не сте сигурни какво правите. Вътрешната част на семената на дюлята съдържат отровното вещество гликозид амигдалин!

Макар да не е популярна в диетите, в 100гр дюля има 57 ccal.

Към чаша фреш от дюля да добавете лъжичка мед, за да е по-вкусно и по-полезно

Дюлите са изключително полезни за стомаха и храносмилането. Дюлевият мармалад и дюлевият компот действат благотворно при болки в стомаха и помага при проблеми с храносмилането.

Четете още: Какви храни трябва да консумираме през есента

В натурален вид и като отвара дюлята се прилага при наличие на стомашно разстройство, като народната медицина я препоръчва като запичащо средство.

Бременна сте и ви се гади? Печените дюли са идеално средство срещу повръщане

Самият плод е богат на витамини. Дюлята съдържа провитамин А, както и витамините С, Е, В1, В2, В6, РР. Това я прави изключително полезна за повишаването на имунитета.

Внимавайте с дюлите. Те са добър вариант като част от плодовата диета. Не бива обаче да прекалявате с тях. В голямо количество суровите дюли имат запичащ ефект. Комбинирайте ги с плодове, които имат разхлабващ ефект - например диетата с тиква. Така ще постигнете баланс.

Дюлите са плодове, които обикновено узряват в края на есента, ето защо поставени на хладно и тъмно място те биха могли да издържат дори до края на зимата

Отвара от листата на дюлята пък помага за поддържане на косата. Ако страдате от пърхут плакненето на вече изкъпаната коса с отвара от изварени дюлеви листа ще ви помогне за проблема и ще направи косата ви по-здрава и лъскава.

Печени дюли с мед... ммм!

Както ябълките и тиквата, дюлята също може да се запече леко на фурна. Освен това, ароматната дюля се съчетава прекрасно със повечето съставки, присъстващи в коледните лакомства и сладкиши като мед, ядки, канела, кардамон, карамфил, стафиди, кори от лимон и портокал.

Заляти с мед и поръсени с канела, а след това запечените на фурна, дюлевите парченца се превъръщат в неустоим, бърз и лесен десерт. Парченца дюля сварени във вода с мед и канела са подходящ пълнеж за гнезда или кошнички от бутер тесто.

Рецепта за лесен конфитюр от дюли

Изберете 2 кг добре узрели дюли. Избършете ги с кърпа и ги измийте. Разрежете ги на четири парчета по дължина и почистете от семките. Обелете кората.

За да не потъмнеят дюлите, ги поставете в подкиселена вода (1/2 лъжичка лимонена киселина на 1 л вода).

Върху врящ сироп приготвен от 1 кг захар и 500 мл вода, в която предварително сте изварили корите на дюлите, нарежете почистени дюлеви парчета на по-тънки резени.

Варете, докато плодовете станат прозрачни, а сиропът се сгъсти достатъчно и започне да се желира.

Няколко минути преди да свалите конфитюра от огъня прибавете 1 и 1/2 чаена лъжичка лимонена киселина.

Конфитюрът го насипете горещ в затоплени буркани. Затворете и обърнете да лежат върху капака до пълно изстиване на конфитюра.

Четете още: Греяно вино с плодове

Дюлев чай? Защо не!

Чаят всъщност се прави от сърцевината на дюлята, заедно със семките (които задължително трябва да са цели). При варенето на чая може да се добави листо и дори клонче от дюлево дръвче. Ароматният дюлев чай с мед е много полезен при простуда и кашлица.

Компот от дюли с нар и стафиди

Необходими продукти: 4 дюли, 1 чепка грозде мускат, 50 г стафиди, 1 нар, 1 лимон, 1 к. л. кориандър на зърна, 2 с. л. розова вода, 150 г захар

Приготовление: Обелете дюлите, като отстраните вътрешната твърда част заедно със семките. Нарежете ги на резени. Пригответе сироп, като сложите да заври 1 л вода със захарта, кориандъра и лимоновия сок.

Поставете резените дюли да се варят в сиропа в продължение на 20 минути. Можете да проверите дали са достатъчно омекнали с помощта на нож.

Сипете дюлите със сока в голяма купа, като добавите към тях и стафидите. Оставете да се охлади. Разрежете нара на две части и извадете зърната.

Добавете към дюлите заедно с гроздовите зърна и розовата вода. Разбъркайте внимателно и поставете в хладилника, сервира се приблизително след три часа.

Хранителен състав (100 гр)

Калории - 57
Калории от мазнини - 1
Общо мазнини - 0.1 г
Холестерол - 0 мг
Общо въглехидрати - 15.3 г
Фибри - 1.2 г
Захари - 0 г
Белтъчини - 0.4 г
Вода - 84 мл