Историческият пететажен дворец Дар ал-Хаджар, построен през 1786 година, е една от най-известните туристически атракции в Йемен.

Убедени сме, че едно пътуване до Йемен ще бъде истинско приключение за всеки турист.

В тази невероятна източна страна има многобройни забележителности, а една от тях е като визитна картичка на страната.

Днес ще ви запознаем с дворецът, разположен на скала - Дар ал Хаджар, който по красота не отстъпва на много архитектурни шедьоври по света.

Четете още: Как изглежда вулкан отвътре

На територията на Йемен има няколко забележителности, които са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Сред тях са древните градове Шибам и Забит, както и екзотичният остров Сокотра.

Дълги години в Йемен не е имало царе или президенти. Едва през 1999 г. за първи път е избран държавен глава, преди това страната е управлявана от имам, припомнят от hobby-bg.info.

Всъщност на това място е имало дворец още по времето, когато тук са живели савските племена (Савската царица ви звучи познато, нали), които владеели земите на днешни Йемен, Еритрея и Северна Етиопия. Имало е дворец и по време на османското нашествие в Йемен, но той бил разрушен.

Необичайният дворец е построен от имам Яхия през 1930 г., за да служи като лятна резиденция на религиозния водач.

Дар ал Хаджар е истински шедьовър на местната архитектура. Дворецът като че ли се е сраснал с околните скали и в това твърдение няма нито капка преувеличение.

През годините, след убийството на Яхия през 1948 г., Дар ал Хаджар е превърнат в 5-етажен музей. Замъкът има много стаи, сред които няколко конферентни зали, използвани от имама за срещи с висши служители, няколко "женски" стаи и сервизни помещения.

Четете още: Топ 10 на туристически дестинации на бъдещето