Автор
Антония Михайлова

Двойниците, които ни пазят в часовете преди смъртта

Със сигурност ви се е случвало приятел да ви каже, че ви е видял в супермаркета, а в същото време вие кротко да сте се излежавали на дивана с любимата книга в ръка. Наистина ли е възможно да имаме двойници, които и до най-малкия детайл да имитират нашите черти? Учени успяха да разгадаят какъв точно е шансът това да се случи.

Проучване на експерти от Университета на Аделаида в Австралия установи каква е вероятността всеки един от нас да има свой двойник някъде по света. За целта екипът на биолога Теган Лукас изследва 4000 различни лица от американската база данни, събрана от армията на САЩ.

.

Лукас направила сравнителен анализ на осем характерни черти на лицето и открила, че шансовете един човек да изглежда като друг на базата на тези осем критерии е около едно на един трилион. Изводът – каквато и дае математическата вероятност някъде по света да съществуват двама души с едни и същи черти на лицето, тя е изключително минимална.

Друг любопитен факт около двойниците е свързан със субективното възприятие, по което всеки един човек възприема чертите на друг. Това обяснява и защо двама души си приличат според познатите им, въпреки че те всъщност изобщо не са еднакви.


Въпреки разкритията от проучването на Лукас съществуват безброй факти и проучвания, потвърждаващи точно обратното.

Например според изследване на биофизици 10% от хората твърдят, че са се срещали със свой двойник.

В тази връзка са събрани стотици свидетелства, разкриващи съществуването на двойници на различни исторически личности. Германският писател Гьоте твърдял, че докато се разхождал, покрай него минал кон, язден от човек-копие на него.

През 1810 г. приятел на Байрон твърдял, че го срещнал по булевард "Сен Жермен". В същия ден обаче британският поет се намирал в Гърция.

Парапсихолозите пък твърдят, че астралните тела на двойниците се доближават едно до друго преди смъртта или при нещастен инцидент. Езотеричната наука обяснява това явление със способността на тялото в момент на силно сътресение да отделя от себе си астрална енергия.

Независимо дали вярвате или не на подобни теории за двойници или сте привърженици на здравия разум, факт е, че много изследователи продължават да твърдят, че някъде по света точно в този момент броди двойникът на всеки един от нас.