Автор
Woman.bg

Две рецепти за домашно направена паста за зъби

Има един начин за поддържане на добра устна хигиена, който е вече изпитан многократно и оказва страхотно благотворно действие. Полезен е за нас и за околната среда, безвреден е за нас и за околната среда, евтин е и много приятен.

Днес ще ви представим две рецепти за домашно направени пасти за съби, които са екологични, а продуктите, които се използва за направата им са абсолютно достъпни.

На вашето внимание представяме избелващата паста за зъби със сода бикарбонат. Основната съставка във всички избелващи продукти е кислородната вода. Тази паста за зъби е подходяща за отстраняване на петна и по-тъмни образованията по зъбите от кафе, цигари, вино и др.

Четете още: Почистване на зъбите с конци

В малка чинийка сложете лъжичка сода бикарбонат, чаена лъжичка кислородна вода и полочин чаена лъжичка вода. Бъркайте, докато сместа стане хомогенна. След това поставете малко от сместа върху четката за зъби и четкайте зъбите си в продължение на 2 минути. Важно е да повторите процедурата в рамките на 10 дни, за да постигнете желания резултат.

Добре е да добавите към ежедневното си меню ябълки, моркови и ягоди.Освен, че са полезни, те са и сред плодовете, които спомагат за избелването на зъбите.

Втората рецепта е за домашна паста за зъби с хума. За направата й са ви необходими 1 кутия хума, 1 чаена лъжичка сол (най-добре природна нейодирана каменна или морска фина сол), ½ чаена лъжичка сода бикарбонат, по желание няколко капки зехтин или олио (ако прекалите с количеството по-късно олиото ще се отдели от пастата на слой), няколко капки чисто ментово масло и няколко капки вода, която хумата ще поеме.

Смесете всичко без водата. Нея я прибавете последна на няколко порции с разбъркване.

Хумата поема много вода и намалява обема си значително,така че най добре да се приготвя в по-голям съд и след добро разбъркване се слага в кутия (с капак), в която ще я съхранявате (може и пластмасова кутия от халва). Консистенцията на пастата е като тази на крем.

Ментата е добър избор за дезинфекция, освежаване и ароматизиране, при използване на хомеопатия или при други ароматични предпочитания можете да замените ментата с полезна билка.

Четете още: Здрава усмивка през цялата бременност: мисията възможна!