След като ви представихме древните семена чиа в целия им блясък и полезност, сега дойде ред и на втората от двете обещани рецепти, в които главен герой са малките черни елипсовидни зрънца.

Миналия път забъркахме великолепно сладко от боровинки и чиа, а сега ще направим меки, топли и вкусни мъфини.

Необходими продукти за 12 мъфина:

2 големи яйца
1 ч.ч. кисело мляко
½ ч.ч. (120мл) кокосово масло (или меко масло)
¼ ч.ч. (60мл) мед
1 ½ ч.ч. брашно от чиа (смлени семена чиа в кафемелачката)
1 ч.л. цели семена чиа
1 ч.ч. брашно (пробвайте с оризово брашно)
¼ ч.ч. кафява захар
1 ч.л. сода
¼ ч.л. бакпулвер
1 ч.л. морска сол

Начин на приготвяне:

Загрейте предварително фурната на 200С и поставете решетката по средата на печката.

Леко намазнете формата за мъфини или положете във всяко „гнезденце” по една хартиена кошничка за мъфини.

В голяма купа смесете яйцата, млякото, кокосовото масло (или качествено краве масло) и меда. Посипете отгоре с брашното от чия и семената чиа, разбъркайте добре и оставете сместа да почива настрани.

Трябва да смесите сухите съставки – брашно, захар, бакпулвер, сода и сол. Изсипете тази суха смес върху мократа и разбъркайте добре.

По желание добавете в сместа и ¾ ч.ч. счукани орехи (можете да добавите и замразени или сушени малки плодчета

Започнете да пълните формата за мъфини с лъжица, като не пълните „гнездото” съвсем догоре.

Печете около 20 минути или докато клечка за зъби не излезе напълно суха, след като е била бодната в кексчетата.

Оставете ги да изстинат за 5 минутки още докато са във формата, после ги извадете и нека се охладят напълно.