След като ви представихме древните семена чиа в целия им блясък и полезност, сега дойде ред и на двете обещани рецепти, в които главен герой са малките черни елипсовидни зрънца.

Предлагаме да обединим рецептите в една вкусна и полезна закуска, която може да „ритне” деня ви по-хубава и позитивна посока.

(Докато се пишеше тази статия, една много сладка дама, която скоро ще ви представим в специално вкусно, веган, био интервю, сподели с нас за връзката между храната, която приемаме и настроението ни. Но за това ще поговорим следващ път!)

Сладко от боровинки със семена чиа

Превъзходно, сладко изкушение, което можете да хапвате върху палачинки, сандвичи, да използвате като пълнеж са леки сладкиши, като топинг за купичка цедено кисело мляко и въобще, където се сетите, че ще му отива.

Съхранявайте сладкото в хладилник и ви препоръчваме да го консумирате чак седмица, след като сте го приготвили.

*Избрахме сладкото да е от боровинки, заради полезните свойства на тези малки, сини, плодови бомбички, но винаги можете да ги замените с малини, например. А защо не и с двата плода – боровинково-малиново сладко звучи доста апетитно.

Необходими са ви:

3 ч.ч. боровинки (и замразени ще свършат чудесна работа)
От ½ до ¾ ч.ч. мед или агаве (подслаждайте на вкус)
Мъничко вода... около ½ ч.ч.
2 с.л. лимонов сок
3 с.л. семена чиа

Как се приготвя:

Смесете в съд боровинките, подсладителя (мед или агаве) и водата и ги варете на среден огън не повече от 15 минути.

Разбърквайте сместа често и се уверете, че не загаря (това се случва, когато течността се е изпарила). Добавете мъничко вода, ако преди да са изтегли минутите сместа започне да загаря и лепне по дъното на съда.

Ще разберете, че сладкото е готово, когато боровинките са разпаднат, освободили са се от течността си и сместа е станала лепкава.

Отстранете от огъня и добавете лимоновия сок и семената чиа. Разбъркайте добре.

Оставете сладкото да изстине мъничко, прехвърлете го в малки бурканчета (или в един по-голям) и ги оставете на хладно, докато изстинат съвсем.

След това ги сложете в хладилника и ги съхранявайте там, ако оцелеят дълго, разбира се.

Очаквайте продължение – Рецепта за мъфини със семена чиа!