Шипката е едно от растенията с най-голямо съдържание на витамин С, което може да ни помогне при сезонни неразположения.

Освен това обаче, пак заради витамин С, който е и антиоксидант, шипката и нейните производни, се влагат в редица козметични натурални продукти. Тя става все по-популярна в грижа за увредената кожа, защото свива разширените пори, балансира мазната кожа и облекчава симптомите на акне.

Шипковото масло съдържа омега-3 (линоленова киселина) (33%), омега-6 (линолова киселина) (44%), омега-9 (олеинова киселина) (14%), изключително важни със своите противовъзпалителни свойства и благотворното влияние върху регенеративните процеси във вътрешния слой на кожата.

Четете още: Мазната и акнеична кожа изисква специални грижи

Шипковото масло е уникално, защото :

- съдържа невероятен здравословен природен комплекс от витамин А и незаменимите за човешкия организъм мастни киселини
- не трябва да се разрежда с масло - носител
- може да се използва както самостоятелно, така и в комбинация с други масла
- е подходящо за всички видове кожа и особено за суха и чувствителна такава
- може да се прилага върху кожата на всички възрасти - от бебе до пра-пра баба
- е супер фино, леко и прониква лесно и бързо в кожата, без да оставя петна
- позволява на кожата да диша за разлика от много козметични продукти, които запушват порите.

Шипковото масло поддържа оптимален баланс на мастните киселини и водата в нашата кожа. То е превъзходно хидратиращо средство, което бързо прониква в сухата кожата и възстановява баланса на влагата, нарушен в резултат на климатични и други фактори на външната среда.

Шипковото масло провокира изместването на разкъсаните кожни тъкани от здрави образования (клетки и тъкани), което в голяма степен редуцира визуално стриите. Ефектът на въздействие е едновременно в ширина и в дълбочина на кожните разкъсвания(стриите). По този начин кожата възвръща своя здрав и красив вид. При бременност се препоръчва прилагането на шипково масло върху гърдите и корема с цел избягване бъдещата поява на стрии.

Шипковото масло, благодарение на своя регенериращ и подмладяващ ефект, редуцира и намалява бръчките едновременно в ширина и в дълбочина и драстично намалява всички признаци на остаряващата кожа, пигментирани точки, „пачи крак” и т.н.

Значителните промени се появяват след чевъртата седмица на редовното приложение на маслото. При по-тежки случаи изчезването на появилите се бръчки и пигментационни петна може да се очаква след терапия с продължителност не по-малко от четири месеца.

Предлагаме ви две рецепти за лице за проблемна кожа, включващи шипково масло:

Прилагайте редовно, за да се радвате на своята красива и здрава кожа.

1. Смесете в една купичка: 1 супена лъжица хума; 3 супени лъжици отвара от шипки; 1/2 чаена лъжичка мед

Всички съставки се разбъркват много добре, след което се нанася на почистено предварително лице и се оставя да престои 15 минути. Изплаква се с хладка вода.

2. Смесвате 2 супени лъжици гел от алое вера; 1 чаена лъжичка шипково масло; 2 супени лъжици мед; 1 чаена лъжичка куркума

Всички съставки се разбъркват след което готовата маска се нанася на почистеното лице и се стои с нея около 20 минути. Изплаква се отново с хладка вода.

След тези маски е добре да нанасяте и овлажняващ крем, а ако имате възможност използвайте 100% натурален продукт със съдържание на шипка.

Четете още: 8 правила за маски за лице