Автор
Woman.bg

Два филма за Ив сен Лоран воюват тази година

Биографичният филм "Ив сен Лоран" е в програмата на 18-ия "София филм фест", а наесен се чака и друга игрална лента за живота на прочутия моделиер - "Сен Лоран".

"Ив сен Лоран", с младия Пиер Ниней в главната роля, ни връща в Париж през 1957 г. Тогава героят му е едва 21-годишен, но вече се радва на световна слава като наследник на наскоро починалия Кристиан Диор.

На първото си ревю като титулярен дизайнер на "Диор" той се запознава с Пиер Берже (Гийом Галиен), който става негов любовник и бизнеспартньор. Връзката им променя завинаги живота на Сен Лоран...

Няколко години по-късно той е подложен на публично унижение, като бива уволнен, но отказва да отстъпи пред критиките и собствените си съмнения, създава своя модна къща и шокира света на висшата с първата "прет-а-порте" колекция.

Филмът на реж. Жалил Леспер проследява две десетилетия от живота и кариерата на легендарния моделиер: опитите му да демократизира модата през 60-те, битката с неговите вътрешни демони и създаването на бизнес империята, която прави жените по-освободени.

В трейлъра е показана дори фотосесията за скандалната му актова снимка от 1971-ва, заснета за неговия първи мъжки парфюм, Homme.

След първата прожекция на "Ив сен Лоран" в програмата на "София филм фест 2014", на 14 март в зала 1 на НДК, следващите са:
15 и 20 март, "Синема сити", 19 ч.;
16 март, "Сине гранд", 19 ч.;
19 март, "Евро синема", 21,15 ч.;
24 март, Дом на киното, 20,30 ч.

Източник: Bulevard.bg