Имаме си дни, посветени на ритуали за красота. Неделя е ден на дълбоко подхранващи маски за лице и коса (най-разумно е да ги направите едновременно, за да си спестите цял ден „маскироване“ и къпане) и маникюр.

Вторник пък е ден за педикюр, а в петък набързо оформяме веждите. И така сме готови да посрещнем всеки следващ ден красиви и свежи.

Днес ще ви поканим да се присъедините към вечерния ритуал, посветен на педикюра.

Не се изискват кой знае какви умения, за да разкрасите пръстчетата на краката си и сега ще ви убедим в това.

Първо, почистете ноктите си с памук и лакочистител. След това, пригответе в легенче топла вода, към която добавете 2 чаши топло прясно мляко, както и ароматни соли (продават се във всяка аптека или козметичен магазин). На дъното на легена поставете малка кърпа – тя ще е удобна подложка за стъпалата ви. Накиснете краката си вътре за около 5-10 минути. Извадете ги и ги подсушете внимателно с мека хавлия.


Не бързайте, насладете се по-дълго на тази баня, която освен, че ще ви накара да релаксирате след дългия ден, ще подготви стъпалата за следващата стъпка от педикюра – ексфолирането.

Започнете ексфолирането с пила за крака – изтъркайте добре и двете стъпала. Това ще ви помогне да отстраните голяма част от мъртвите клетки от повърхността на кожата и да омекотите стъпалата.

Пригответе си домашен пилинг за стъпала – смесете захар, зехтин и няколко капки етерично масло. Масажирайте с кръгови движения. Отделете по 2 минути на всяко стъпало и след това ги измийте с топла вода.

Завършете с повторно изтъркване с пилата или с пемза за пети.

Изсушете добре стъпалата и с нокторезачка изрежете ноктите в права линия. Заобляйте ъгълчетата с пила и поддържайте дължината на ноктите до върха на пръстите, не повече.


След това намажете кожичките с предназначен за тях крем и ги избутайте с помощта на дървените пръчици.

Съветваме ви да не пропускате следващата стъпка, а именно масажът на стъпалата. Използвайте любимия си крем за крака. Намажете ходилата с него и ги разтрийте с кръгови движения. Масажът подобрява циркулацията, релаксира мускулите, намалява болката и редуцира подуването на краката. Масажирайте докато кремът попие изцяло в кожата.

За да преминете към лакирането на ноктите, е добре пълво да отстраните остатъчния филм крем върху ноктите с памуче и лакочистител. След това нанесете заздравяващата основа, която ще защити ноктите ви както от цепене и прекалена мекота, така и от агресивността на по-ярките и наситени цветове лак.

За плътно и съвършено покритие нанасяйте лака на два слоя. Накрая завършете с топ лак и задължително напръскайте ноктите с изсушител за лак. Този продукт прави чудеса с изсъхването и издържливостта на лака.

Ако не искате да лакирате ноктите си, то ви съветваме да подарите на стъпалата нощна терапия със зехтин или кокосово масло. Масажирайте крачетата с един от двата естествени продукта, обуйте памучни чорапи и преспете с тях. На сутринта си вземете душ и се наслаждавайте на меките си стъпала и блестящи нокти.