Без него не можем въпреки щетите, които с времето нанася. Опитваме се да пазим косата с всевъзможни heat протектори, стараем се да намерим свободно време, което да посветим на естественото изсушаване на косата, заричаме се, че няма да си правим сешоар повече от веднъж на две-три седмици... И пак си стоим здраво хванали се за тази вълшебна машинка.

До болка ви е позната тази история, нали?

Но да оставим вредата настрана, ясно е, че сешоарът ще си остане верен приятел на ежедневното разкрасяване. По този повод нека разберем кога трябва да сменим стария сешоар с нов, така че да не увреждаме косата си двойно.

На първо място е редно да синтезираме основните признаци на старата духалка. Първият признак е, че не можете дори да се сетите кога сте го купили.

Четете още: Тайната за красота на Моника Белучи

Освен това, започвате да сушите косата си за два пъти повече време от преди. Вече не се нагрява достатъчно. Усещате лека миризма на дим. И разбира се, ако в опаковката на сешоара ви не присъстват думичките "керамичен" и "йонизиращ", значи наистина е време да се разделите с него.

Четете още: Най-необходимите продукти за коса

Четете още: Да предпазим косата си от топлинната обработкa

Съветваме ви да направите известни преизчислявания на бюджета си и да отделите достатъчно средства за една наистина качествена машинка.

Минималните изисквания за новия ви сешоар трябва да са следните - да е с най-малко две степени на нагряване, същото се отнася и за степените му на скорост, да е с няколко приставки и по възможност да е с керамичен модул и йонизираща система. Това последното ще рече, че сешоарът ви е създаден по нова, щадяща косата система, която освен всичко друго придава и повече блясък на косъма.

Сешоарите са имат различна мощност от 200 W до 2000 W, а професионалните сешоари – до 2500 W. За тези, които имат къси и сухи коси или много тънки и бързо съхнещи е необходим не много мощен сешоар, в диапазона 400 до 800 W. Притежателките на дълги, гъсти и дебели коси е необходимо да подберат по-мощен сешоар от 800 до 1200 W. По-мощните сешоари могат да пресушат косата и кожата на главата, че доведе до накъсване и появата на пърхот.

Препоръчително е да избирате сешоар с няколко скорости за подаване на въздух и няколко нива на температура. Най-съвременните модели имат възможност да подават и студен, и горещ въздух, което е много важно за оформянето на прическата – горещият въздух прави косата еластична, послушна, а студения фиксира прическата. Някои модели имат и вграден йонизатор, като излизащите от него йони имат отрицателен заряд и неутрализират положителния заряд на косата, отнема статичното електричество и прави косата по мека и лесно оформяща се.