Автор
Woman.bg

Дори една минута движение дневно е полезна за здравето

Цената за добро здраве не е толкова висока и непосилна, колкото мнозина смятат - оказва се, че дори една минута движение дневно е от полза за намаляване на рисковете за сърцето и за осигуряване на дълъг живот, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Проучването на специалисти от университета на Флорида е обхванало над 1000 възрастни. Изследователите са установили, че възрастните с ограничена подвижност, които често се раздвижват за по минутка през деня, в комбинация със здравословно хранене, могат да понижат кръвното си налягане и холестерола и да си осигурят добро коронарно здраве, съобщи БТА.

Домакинската дейност и градинарството също оказват благоприятен ефект върху здравето на сърцето и продължителността на живота.

Настоящото изследване подкрепя резултатите от предишни тестове, които показват, че е по-добре хората редовно да се движат през деня, вместо да правят интензивни тренировки, последвани от почивка.

"В миналото се наблягаше на необходимостта от структурирани физически упражнения. В последно време обаче получаваме все повече доказателства, че е важно хората просто да ограничат времето, което прекарват в седнало положение, раздвижвайки се периодично", казва д-р Томас Бъфорд от изследователския екип.

Четете още: 9 полезни продукта за хормоналния баланс

Експертите във Великобритания препоръчват 150 минути седмично умерена физическа активност или 75 минути седмично интензивна физическа активност. Оказва се обаче, че трима от всеки четирима британци не успяват да постигнат тези цели. Процентът на страдащите от затлъстяване в резултат на заседнал начин на живот и нездравословно хранене в страната се е увеличил десетократно за изминалите 40 години.

Д-р Иън Кембъл, водещ британски експерт по затлъстяване, приветства изследването на американските специалисти: "Страхотна новина. Посланието е ясно - станете, раздвижете се и си намирайте занимания. Поддържайте дома и градината си и ще живеете дълго, за да им се радвате".