"А Дон Кихот, прегърнал здраво чашата
във кръчмата спореше със неверници,
които го закачаха от масите,
че днес дори в музея няма мелници."


Познаваме добре песента на легендите Тангра, текстът е на Александър Петров. И, разбира се, произведението на Мигел де Сервантес е известно на всичко. Какво обаче се случва на сцената, когато става въпрос за балетна интерпретация? Първата постановка е във Виена през 1740 г., но ние все още имаме шанс да срещнем тази танцова магия визуално.

За какво става дума? Ясно е - за образа на печалния рицар Дон Кихот, който е онзи симпатичен идеалист, готов на всякакви подвизи и благородни постъпки. Интересното е, че в балета той се явява второстепенен персонаж, а сюжетът се съсредоточава на любовната история на Китри и Базил, изпълняващи свои вариации на градския площад.



Кръчмарят Лоренцо иска да омъжи дъщеря си Китри за богатия аристократ Гамаш. Но Китри е влюбена в бръснаря Базил. Дон Кихот, начел се на рицарски романи, вижда във въображението си образа на Дулсинея, за която взема Китри.

По време на празнично веселие в кръчмата Базил разиграва сцена на самоубийство и Китри умолява баща си да благослови любовта им. Лоренцо се колебае. Възмутеният Дон Кихот заповядва да се изпълни молбата. С неохота Лоренцо ги благославя. Базил бързо се изправя цял и невредим - неговото самоубийство е било само шега. Приятелите избутват Гамаш от крачмата.

Всеобщото веселие и танците продължават. На площада всичко е готово за празника в чест на влюбените. В тържествен марш се събират гости. Среди тях са благородният рицар Дон Кихот и неговият оръженосец Санчо Панса.

Има начин да научите какво именно ще се случи в балета по безсмъртното произведение. Мястото е кино Cine Grand, датите са 28 май и 1 юни, а билетите за прожекцията може да закупите на касите на киното или онлайн тук.