Автор
Woman.bg

Домът означава цветни мигове на спокойствие

Картините са цветните изображения, които съпътстват живота на хората от дълбока древност.

Доказателство за това са изображенията на животни и хора навсякъде по света.

Магурата, България

Пещера Магурата се намира в област Видин и е една от най-големите в България. В нея се разкриват големи помещения като Триумфална зала, Полето, Хармана, Прилепна галерия, Стрелбището, Галерията с рисунките, Зловеща галерия, Слънчева зала, Зала на сталактоните, Зала на падналия бор, Зала на тополата и Тронна зала.

Съвсем спокойно може да бъде наречена осмото чудо на света, заради впечатляващата красота, която природата е сътворила там – сталактити, сталактони, синтрови джобчета и пещерни бисери.

Без съмнение, най-ценното в пещерата са изумителните скални рисунки, които са на поне 7000 години. Те изобразяват ловни сцени и слънчевия годишен календар.

Помпей, Италия

Една от най-красивите забележителности в света е градът, засипан от вулканичната пепел на Везувий. Днес знаем, че стените в домовете на аристократите и високопоставените личности били изящно изрисувани. Фреските дори били характеризирани в четири категории - Структурален стил, Архитектоничен стил, Египтизиран (орнаментален) стил и Фантастичен стил.

Египет

Разбира се, няма как да подминем Египет. Известно ни е, че този народ издига в култ естетиката и красотата. Отвътре пирамидите и дворците задължително са цветно изрисувани. Фреските по стените са документ за случващото се в Египет. В гробниците те „разказват“ историята на патриарсите, императорите, божествата и фараоните.

Шове, Южна Франция

В пещерата Шове се намират най-старите пещерни рисунки в света. На брой са над 400 и изобразяват животни - коне, бизони, мечки и някои уникални видове. Интересен факт е, че хората сътворили тези забележителни изображения със средства, които намирали около себе си в бита и природата.

Човечеството е изпитвало потребност от присъствие на изобразителното изкуство в дома си още от първия миг на съществуването си. Съвсем естествено е и че сега продължаваме да търсим спокойствие в естетиката и в нашия съвременен дом.

Важно е да знаем, че всичко това е продиктувано от емоционалното въздействие на цвета и линията върху психиката ни. Повечето хора са изключително чувствителни към цветовете и формите. Някои им влияят положително, други ги нагнетяват. По начало изобразителното изкуство би трябвало да създава радостни емоции и спокойствие, а не напрежение и тревожност.

Съветът ни е да съобразявате картините в дома си с цвета на стените и мебелите. Обърнете внимание на енергията, която ви дава дадена творба. Ако имате любими художници, подберете техни произведения, но в случай, че нямате предпочитан автор, то може да поискате помощ от галерия, архитект, дизайнер или познат с естетически възгледи, близки до вашите. Но при този подход съществува опасност да попаднете в светоусещането на друг човек и това да попречи на душевния ви мир. Ето защо не трябва да се отказвате от собственото си мнение. Оставете в дома си само това, което ви харесва. Не забравяйте, че вие ще живеете в него, а не специалистите.

Много е важно, когато подреждате картините в къщата си, да се съобразите с функцията и големината на отделните помещения. Още с отварянето на входната врата трябва да бъдете обгърнати от атмосферата и уюта, които прогонват напрежението и умората. Нека домът ви посрещне с нужната енергия и топлина.

Започнете украсяването на жилището си още от коридора

Обикновено това е малко помещение, така че и творбите не би трябвало да са с голям размер, а по-скоро в малък формат. Заложете на нещо симпатично, което ви кара да се усмихвате.

В хола, където обикновено посрещате гостите си, разнообразието от картини и художници може да бъде голямо

Подреждането на творбите там трябва да се направи внимателно и с вкус. Умело съчетайте различни по формат и размер картини и ги подреждайте в зависимост от това дали са изградени в топлата или студената гама.

Жокер: слагайте малките произведения по-високо от големите. Добре е да са на разнообразна тематика.

В кухнята е добре да поставите натюрморти

Това ще рече картини, изобразяващи цветя, плодове, зеленчуци, прибори, купи, чайници и други неодушевени предмети.Тези творби са много изящни и излъчващи уют, затова са подходящи за кухнята.

Най-личното помещение - спалнята

В него е добре да заложите на картина на голо женско тяло или пейзаж. В зависимост от настроението, което искате да присъства в спалнята ви, се насочете към топлата или студената гама. Важното е картините да ви карат да се чувствате добре и необезпокоени.

Детската стая

Ако имате деца, които разполагат със собствена стая и все още са във възраст, в която не могат да определят вкуса и виждането си за красота, то можете да украсите стаята им с рисунки от детски приказки, цветя или любимите им герои.

Насочете се към топлите цветове, защото те въздействат положително на детската психика.

Имате ли кътче, в което се усамотявате, когато трябва да работите или творите?

В него закачете картини, които ви вдъхновяват, но и не ви разсейват.

Цветовете са резултат на физични закони, които имат пряко въздействие върху психиката и емоциите на човека. Затова е добре, когато работите с този деликатен материал, обзавеждайки дома си, да ги съчетавате така, че те да създават у вас единствено радостни усещания и оптимизъм.

Хубаво е да сте наясно с различните стилове и направления в изобразителното изкуство, за да прецените какво точно харесвате. Обичате ли реализъм или предпочитате наивизъм? Ако наистина не сте любители на реализма, то можете да разчитате на творби от автори, които рисуват абстрактно, използвайки въздействието единствено и само на цвета, геометричните форми и линии.

Цветовете и формите могат да имат лечебен ефект върху човека. Понякога лечебната сила на цветовете се използва и в медицината под формата на психотерапия, използвайки въздействието на картините въхру емоционалното и физическото състояние на пациента.

Опознайте себе си, открийте какво обичате да виждате и обзаведете стените в дома си с красота и спокойствие.

bgchudesa.bg, klimtlover.wordpress.com,nauka.bg, egyptianchristianity.com,ctvnews.ca,thehistoryblog.com

Последно от woman.bg