Лично ние обожаваме енергийните блокчета, които са идеални, за малки следобедни закуски.

Досега си купувахме готови, но открихме, че можем съвсем лесно да си ги правим и у дома, което винаги е за предпочитане. Със сигурност излизат по-евтино, а освен това винаги знаем какво има вътре.

Енергийните блокчета, които ще ви покажем днес, са само с 3 съставки. В случая това са: сушени череши, бадеми и фурми. Разбира се, можете да експериментирате с тях по свой вкус. Нашият съвет е винаги в блокчетата да присъстват фурмите, защото те им придават необходимата сладост, освен това хомогенизират сместа. Най-добрият вариант е да следвате тази формула: една част сушени плодове по ваш избор + 1 част ядки + 1 част фурми.

Четете още: Здравословен пудинг

Необходими продукти за 8 големи блокчета или 16 малки:

1 чаена чаша ядки

1 чаена чаша сушени плодове

1 чаена чаша или 12-15 фурми без костилките

Необходими са ви още блендер, остър нож и найлоново фолио, в което да ги оформите.

Начин на приготвяне:

Поставете съставките в блендер. Първоначално ги раздробете на по-малки парченца, с леко натискане на бутона на блендера. След това ги разбъркайте добре с лъжица, така че всички съставки да се разпределят равномерно. След това ги блендирайте отново за около 1-2 минути докато не получите желаната консистенция на сместа.

Изсипете получената смес върху найлоново фолио и я притиснете добре, така че да получите квадрат с дебелина в зависимост от това колко "високи" искате да бъдат блокчетата. Поставете получения квадрат в хладилника поне за един час или за цяла вечер, в зависимост от това кога приготвяте блокчетата.

След като сместа се охлади, разделете квадрата на колкото желаете части и опаковайте всяко блокче поотделно. Трайността им е изключително голяма, около 2 седмици, така че можете спокойно да си ги хапвате дълго време. Ако пък ги сложите във фризера, биха могли да издържат до 3 месеца.