След празниците на повечето от нас ни се налага да ограничим рязко калориите, за да елиминираме последиците от вкусните семейни трапези. Това разбира се означава и пълен отказ от сладките напитки. Не бързайте обаче да си купувате от магазина диетични напитки с химични съставки – в тази статия ще ви предложим няколко рецепти за вкусни домашни напитки за стройна фигура.

Млечен шейк с боровинки

Чудесна напитка за закуска или за междинно хапване между основните хранения. Шейкът отлично утолява глада и жаждата и при това е много полезен. За една порция ще ви трябват следните съставки:

* 1 чаша замразени боровинки без захар;
* 1 чаша обезмаслено мляко;
* 1 супена лъжица ленено масло.

Смесете млякото и боровинките в блендер. Сипете сместа в чаша и я подправете с една супена лъжица студено пресовано ленено масло.



Домат с кисело мляко

Коктейлът от домати е богат на антиоксиданти, витамини и влакнини, които ще ви помогнат да изгорите излишните калории и да изхвърлите шлаката от организма си. За две порции ще ви трябват следните продукти:

* 2 домата;
* 1/2 чаша обезмаслено кисело мляко;
* 1/4 чаша вода;
* 1/2 чаена лъжичка лимонов сок.

Смесете съставките в блендер в последователността, в която са описани. Добавете лимоновия сок непосредствено преди консумация. При желание можете да добавите подправки по ваш избор.

Динен млечен шейк

Една от най-вкусните диетични напитки. Има диуретичен ефект, прочиства организма от токсини и е богата на витамини и минерали. Ще ви трябват следните продукти:

* 6 чаши динена сърцевина, изчистена от семките;
* 1 чаша обезмаслено мляко;
* 10-12 кубчета лед.

Смелете в блендер динята, после добавете млякото и няколко кубчета лед.



Смути от киви и пъпеш

Тази комбинация от плодове е не само много полезна, но и вкусна. Това смути има леко разхлабващо действие и прочиства деликатно червата, при това ще изпълни всяка клетка от тялото ви с важни витамини и микроелементи. Ако го пиете редовно, ще изглеждате и ще се чувствате страхотно. Необходими продукти:

* 2 плода киви;
* 2 чаши пъпеш;
* 1 зелена ябълка;
* 1 чаша лед.

Смесете плодовете в блендер до получаването на еднородна маса. После добавете леда и бъркайте, докато не постигнете по-течна консистенция.



По-бързи напитки

Ако графикът ви е твърде натоварен, за да си приготвяте сложни напитки, наблегнете на други всеизвестни убийци на калории – зелен чай и лимонада без захар.

Натуралната лимонада често се включва в менюто на детокс-диетите. Приготвя се много лесно – просто смесете прясно изстискан лимонов сок с малко мед или кленов сироп и разредете с минерална вода (негазирана). Можете да добавите стръкчета прясна мента за аромат.

Зеленият чай се приготвя още по-бързо и лесно, при това съдържа антиоксиданти и кофеин, които ще ви помогнат да горите калории, ще ви заредят с енергия и ще ви дадат усещане за ситост. Ако обаче искате да получите реален ефект от зеления чай, вземете си такъв на листа, а не на пакетчета. Пийте зелен чай без захар по няколко пъти на ден, можете да добавят в него резен лимон.