Майонезата винаги трябва да се съхранява в хладилник. Тя се приготвя без допълнителни консерванти, затова издържа много по-кратко от купената - до 4 дни.
Класическа рецепта за майонеза
Необходими продукти:
1 яйце
8 с.л. олио
щипка сол
щипка лимонтозу или 1 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
Сложете всички продукти в буркан или в друг подходящ съд за разбиване. Включете пасатора на високи обороти, като го държите ниско долу.
Постепенно започнете да вдигате пасатора нагоре, без да бързате
След като се уверите, че течността е достатъчно гъста, разбъркайте добре, за да получите изцяло хомогенна смес и да не остане неразбито олио.
Покрийте съда с нещо, съхранявайте в хладилник и се наслаждавайте на вкусна домашна майонеза.