Автор
Woman.bg

Докога училищата ни ще приличат на сборища за наркомани

Брутална гледка разбуни духовете в цялата страна. Спринцовки, набучени на дърво само на няколко метра от училище, беше бруталната новина, с която ни събудиха тази сутрин медиите.

Майка от Варна случайно се е натъкнала на грозна гледка – спринцовки с тъмнокафява течност били набучени в кората на дърво, намиращо се в непосредствена близост до градинката на църквата "Света Петка" - място, където тичат и играят нашите деца. Другият фрапиращ фактор в случая е, че дървото е разположено само на 20-тина метра от двора на Руското училище "Александър Сергеевич Пушкин".

Истината е, че ежедневно новините ни заливат с новини за спринцовки, намерени в близост или в дворове на училища. Да си припомним заглавията от близките месеци: "Спринцовки и боклуци се търкалят до училище", "Басейн в столично училище се превърна в наркоманско сборище", "Дилъри зареждат дрога пред училища", "Наркоманско сборище на метри от школо в Хасково", "Училищни лавки продават спринцовки с шоколад". Ужасяващо, нали?

Дали снимките, които възмутената майка е изпратила до медиите и апелът й мястото да се почисти, ще окажат отрезвяващо въздействие върху потъналото ни в апатичен унес зомбирано общество, или ще зазвучат за пореден път като глас в пустиня, е въпрос на време да разберем. Факт е, че всички ние сме огорчени и уплашени от все по-зачестяващите сигнали, свързани с търкалящи се игли и спринцовки, намерени в близост или в дворове на училища. Но какво правим? Пишем, говори, обсъждаме, спорим и толкова. За бога, става дума за нашите деца!

Иска ни се да вярваме, че след подобни сигнали не само полицията ще проявява повече бдителност и отговорност, но и всички ние ще бъдем по-обединени и сплотени в мислите и действията си – и като родители, и като съвестни граждани на България, ще бъдем по-активни и упорити в разрешаването на проблеми от подобен характер. Както е редно и присъщо за едно нормално гражданско общество, каквото трябва да бъдем!