Автор
Woman.bg

Доказателства, че тренировките са по-ефикасни от почти всяко лекарство

Забавят стареенето

Учени официално доказаха, че редовните тренировки забавят стареенето на клетъчно ниво. Може и да няма хапче за подмладяване, но ето, че все пак може да се опълчите на стареенето, защото по последни данни активният начин на живот, включващ тренивовки, независимо дали кардио или силови, влия върху участъци от ДНК, пряко свързани с клетъчното стареене – теломери.

Според науката с напредване на годините теломерите се свиват, а колкото по-къси са те, толкова по-бързо клетките стареят и умират, следователно по-дългите теломери обуславят клетъчното дълголетие и здраве. Скорошно изследване на учени от Мичиган доказа, че редовните физически занимания удължават размерите на теломерите.

Съдейки по големината, с която са пораснали теломерите на активно спортуващите, участвали в опита, учените са на мнение, че експериментът е доказателство, че редовните тренировки не само забавят стареенето, но могат и да подмладят човек.



Осигуряват перфектна кожа


Забелязали ли сте, че след сутрешния ви крос, кожата ви изглежда по-сияйна и гладка, а несъвършенствата сякаш са изчезнали.

Не си въобразявате, това е точно така. Професор Антъни Хокей от университета в Северна Каролина разкрива, че аеробните физически упражнения увеличават притока на кръв и кислород към кожата, което обуславя не само по-доброто ѝ визуално състояние, но и по-бързата регенерация на кожата и зарастването на рани. Затова ученият съветва, ако имате рана някъде по тялото, се движите повече, за да хване тя по-бързо коричка.

Известният нюйоркски дерматолог – доктор Елизабет Хейл, пък разкрива, че спортът контролира нивата на кортизол в кръвта, който ако е в големи количества повишава секрецията на себум и разрушава колагеновите влакна. Тоест спортът ви осигурява по-гладка кожа, със стегнати пори и по-малко несъвършенства по нея - нещо, което често не можем да постигнем с помощта на много козметични продукти, дори и след месеци упорита употреба.

Радостна новина за хората, които страдат от безсъние, е, че учените красноречиво доказаха и друг плюс на активния начин на живот, а именно - редовната физическа активност може да подобри и качеството на съня. Тоест вече не е необходимо да взимате съмнителни медикаменти, за да се наспите през нощта, а може просто да започнете по-често да посещавате фитнес залата.

Упражненията действат по-бързо от лекарствата

Понякога са необходими не просто часове, а дни, за да подейства дадено лекарство върху организма ни. Това не важи за упражненията, благоприятното въздействие, което имат върху тялото ни и за което си говорехме до сега, се усеща буквално след минути (като изключим проблема с безсънието, в този случай хапчето може и да подейства по-бързо, но е със сериозни странични ефекти за здравето ни).

Друга интересна подробност е, че не е необходимо тренировките да бъдат продължителни, за да са ефикасни.

Според скорошно проучване еднакво резултатни са 10-минутни тренировки на ден и 50-минутни.