Хобитово е домът на хобитите от известната филмова трилогия „Властелинът на пръстените“. Градът се намира в Матамата, Нова Зеландия.

Благодарение на филмовата трилогията "Властелинът на пръстените”, хобитоманията заля целия свят, и разбира се много хора поискаха да живеят като малките киногерои. Така се роди градът на хобитите в италианските Алпи, също така къщата на хобитите в Уелс, и дори хотела на хобитите в Нова Зеландия.

Но най-правдоподобният, настоящ град на хобитите, се намира в новозеландския град Матамата, във фермата на семейство Александер (Alxander Family Farm), където са останали цели 37 подземни къщи, строени като част от града на хобитите за снимките на филмовата трилогия "Властелинът на пръстените". Тази зона се превърна в истинска туристическа атракция на района, а и на цялата страна.

Четете още: Къщата на хобитите

Селището е отворено за посещения от фенове и туристи през 2002 година.

Местността се отличава с красиви малки хобитски къщи – 44 на брой, заобиколени от изумителна природа. Там е разположена и хобитската кръчма „Зеленият дракон“. Тя е любимо място за Фродо, Мери, Сам и Пипин, които обичат да пийват по питие там. Официално е открита на 29 ноември 2012 година от новозеландският премиер Джон Кий. Желаещите могат да изпият по халба бира там, разбира се, не с хобитски размери.



Оказва се, че идеята за подземни жилища се нрави на хората от тази страна, и те продължават да изграждат подобни съоръжения, доста след като филмовия екип, начело с Питър Джаксън напусна Нова Зеландия.

Къщите са преоборудвани за домашни животни и по-специално за овце. Тъй като Нова Зеландия се слави със своето овцевъдство и изобщо със селското си стопанство.

И никак не е изненадващо, че градът на хобитите получи именно такова практическо приложение! През лятото в тези подземни съоръжения е прохладно, а през зимата топло. Дебелият земен слой защитава овцете от резките температурни промени, от дъжд и сняг.